ERDŐS NORBERT

Teljes szövegű keresés

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Választókerületem mezőgazdasági termelői közül többen megkerestek azzal a problémával, hogy a gázolaj után visszaigényelhető jövedéki adó visszatérítésének jelenlegi rendszere nagyon rugalmatlanul igazodik e gazdálkodás sajátosságaihoz. Az egyik választható alternatíva az együttes adó-visszatérítés. Ez azonban azt jelenti, hogy a gazdálkodó szinte egy teljes évre lemond erről a pénzről. A másik lehetséges megoldással, a munkafázisonkénti visszatérítéssel az a probléma, hogy bizonyos fázisok, így például a talaj-előkészítés, októbertől márciusig is tartanak. Ilyen esetben, ha például negyedévenkénti visszatérítést választ a gazdálkodó, akkor a bevallás április 15-étől lesz esedékes, pénzét újabb hetek elteltével kapja meg. Ez azt jelentheti, hogy a teljes neki járó összeget csak hosszú hónapok elteltével kapja vissza az egyébként is pénzszűkében lévő gazdálkodó. Tovább bonyolíthatja a helyzetet, ha a vetésforgóban a kukoricát búza követi, hiszen ilyen esetben ugyanazon a földterületen egy évben kétszer van talaj-előkészítés, amelynek üzemanyag-mennyisége meghaladhatja a 49 liter/év/hektár maximumot. A többletfogyasztás után járó visszatérítés a gazda számára elvész.
Tisztelt Államtitkár Úr! Tervezi-e a jövedéki adó visszatérítése jelenlegi rendszerének átalakítását, egy rugalmasabb, az ágazat sajátosságait jobban szem előtt tartó szisztéma bevezetését? Illetőleg lát-e lehetőséget annak bevezetésére, amire Nyugat-Európában van példa, hogy a mezőgazdasági termelők a benzinkutaknál jövedékiadó-mentesen vásárolhassák meg az üzemanyagot?
Tisztelettel várom válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem