PÁVA ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

PÁVA ZOLTÁN
PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Elemezve a kialakult sportiskolai rendszert és hagyományokat, arra a megállapításra juthatunk, hogy a sportiskola fogalmát a múltban és a jelenben egyaránt nagyon eltérően értelmezték és használták.
Sportiskolának nevezték azokat a közoktatási intézményeket, általános és középiskolákat, ahol testnevelés tagozat volt, később emelt szintű testnevelés-oktatás folyt. Sportiskolai tagozatként működött a nagy hagyományú Központi Sportiskola is, a KSI, de sportiskolai megjelölést kaptak azok a sportegyesületek is, ahol szervezett formában foglalkoztak az utánpótláskorú gyerekekkel és fiatalokkal.
Sokszor tisztázatlan, hogy akár az egyik, akár a másik típus szerint működő sportiskolát hogyan működtetnék, ki lenne a fenntartó, ki finanszírozná. Nincs kialakult, letisztult, egységes rendszer. Fontos feladatunk tehát a sportiskolák fogalmának tisztázása és tevékenységi körük meghatározása.
Felvetődik továbbá, hogy a sportutánpótlás hazai bázisai, a nevelő egyesületek anyagi és erkölcsi, sőt jogi szempontból egyaránt támogatásra szorulnak. A diákok iskolai leterheltsége sem növelhető tovább, viszont a diákok egészségi állapota sem megfelelő.
Ezért tisztelettel kérdezem a miniszter urat: mit tesz a GYISM a fogalmi kérdések tisztázása érdekében, illetve egy egységes sportiskolai rendszer kiépítésére? Hogyan illeszkedik be az utánpótlás-nevelés hazai rendszerébe a kiépítendő sportiskolai rendszer?
Köszönöm. Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem