GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! Minden bizonnyal ön előtt is ismert a FRÁSZ névre hallgató szervezet, ami nem más, mint a Független Rádiós Szakszervezetek szervezete. Ennek a szervezetnek az ügyvivője egy Barát József névre hallgató úriember, akit a saját elmondása és szavajárása szerint kirúgtak a Magyar Rádióból. Kirúgták, az ösztöndíjasként töltött egyetemi éveit követően, 32 év közszolgálat után, rendkívüli felmondással foganatosították ezt az általa elmondott kirúgást - érdekképviselőről van szó, érdekesnek tűnik ez a történet.
Úgy gondolom, az eset minden valószínűség szerint mintapéldája lehet a regulázásnak vagy éppen akár a megfélemlítésnek is. Elborzadtam, amikor az esetet megismertem, és elgondolkodtam azon, hogy hogyan is történhetett mindez - talán nemcsak valamifajta politikai indíttatás húzódik meg a dolog mögött? De ezt el sem akartam hinni, hiszen egy olyan helyzetben, amikor a Medgyessy-kormány hitet tett amellett, hogy az érdekegyeztetéssel folyamatosan párbeszédet folytat, akkor ezt lehetetlennek tartottam - és mégis, ez az eset bekövetkezett, a tény az tény: Barát József nincs a Magyar Rádió kötelékein belül. (Zaj.)
Egy kicsit beljebb haladva az ügyben, olyan információ birtokába jutottam, hogy az rt. vezetése a Rádióhoz méltatlannak tekinthető viselkedés miatt bocsátotta el az ügyvivőt, ami mögött az húzódott meg az elmondások szerint, hogy Barát József megakadályozta a berlini székhelyű tudósítói állás betöltését. Ezt megint csak komolytalannak tartom, hiszen egy érdekképviselő erre önmagában nem lehet képes. Másodjára pedig, ha ismereteim nem csalnak, akkor ennek az állásnak a betöltése rövid időn belül meg is történt.
Nem értem azt a helyzetet, hogy ha egy érdekképviselő, okkal, ok nélkül, valamilyen kérdésben álláspontot képvisel, akkor a következő lépés miért annak a rendkívüli felmondással történő kirúgása. Nem értem. Azt gondolom, hogy inkább az egyeztetésnek, inkább a különböző fórumoknak az igénybevétele kellene hogy bekövetkezzen. Vagy nem is ez volt a valós, az igazi ok? Lehet, hogy valami más húzódik meg a történet mögött? Lehet, hogy az, hogy Barát József véleményt alkotott a közszolgáltatásról a Rádió nyilatkozatain keresztül? Úgy gondolom, hogy talán ez is része lehetett a döntésnek.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem a következő: azt szeretném megtudni, nem gondolja-e, hogy a munka törvénykönyve tekintetében adott esetben az ilyen típusú esetek végett nagyobb védettséget kellene biztosítani, és nem kellene-e legalább a közfeladatot ellátó, közpénzen működtetett szervezetek esetében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy kicsit nagyobb odafigyelést tanúsítani.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem