TÁLLAI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megdöbbentő volt Veres János pénzügyminisztériumi államtitkár úr reagálása egy ilyen törvényjavaslatra; egy olyan törvényjavaslatra, amelyet a Pénzügyminisztérium sorozatos szakmai hibája idézett elő, hogy most ezt az Országgyűlés a mai napon lényegében ugyanazon a napon, ahogy benyújtotta, el is kell hogy fogadja.
Miért is történt ez? Azért történt, mert 2003 márciusában megalapozatlan volt az előterjesztése a pénzügyminiszternek, amely december 31-ében szabta meg a határidőt. Erre nyilván időben rájött a Pénzügyminisztérium, segíteni azonban nem kívánt időben. Azért nem kívánt segíteni időben, mert megtehette volna, hogy például ezt az egymondatos vagy néhány soros módosítást benyújtja az adótörvénycsomaghoz, ahol 20 törvényt tárgyaltunk - nem tette meg.
(16.20)
Megtehette volna, hogy benyújtja a költségvetési törvénycsomaghoz, ahol szintén számos törvényt tárgyaltunk, sokszor egy-egy mondatos módosítást, azonban nem tette meg. Megtette azzal a törvényjavaslattal, aminek a lényege, hogy a pénzügyi szervezetek vezetőjét, Szász Károlyt lényegében eltüntesse a közéletből, eltüntesse a színről, mert ezt kívánja a politikai érdeke. Mindezt ráültette egy olyan szakmai javaslatra, amelyet réges-rég el kellett volna fogadnia a parlamentnek. Ez nem lehetett bölcs döntés a Pénzügyminisztérium részéről, a kormány részéről sem és az Országgyűlés részéről sem. Nem lehet több millió ember érdekét összekeverni azzal, hogy mi a kormány érdeke, mi a kormány politikai érdeke. Ez a mai napon egyértelműen kiderült. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Így van!) Az ellenzék időben jelezte azt, hogy ezt a törvényjavaslatot nem fogja támogatni, jelezte az Európai Unió, jelezték a szakmai szervezetek.
Miért nem számított arra a Pénzügyminisztérium, László Csaba pénzügyminiszter úr vagy a kormányfő, hogy lehetséges, hogy az adott törvény esetén a köztársasági elnök meg fogja fontolni ennek a kihirdetését? Ha valaki erre számít, akkor Magyarországon több millió embert nem hoz ilyen helyzetbe, hanem ezt már réges-rég a parlamenttel megszavaztatja, olyan törvénnyel, amin nem gondolkodik a köztársasági elnök, hogy aláírja, illetve ellenjegyzi vagy nem. Súlyos szakmai hibáról van szó, amelyet leplezni kíván a Pénzügyminisztérium.
Én úgy érzem, tisztelt államtitkár úr, hogy a Pénzügyminisztérium munkájából is, a Pénzügyminisztérium vezetőinek a munkájából, illetve az egész kormány munkájából hiányzik az önkritika, a beismerés és az alázat. Ma a törvény megszavazásával, kérem, a parlament pótolja ezt.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem