ROGÁN ANTAL

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Én figyelmesen hallgattam Veres János államtitkár urat, figyelmesen hallgattam, és szívesen mondanám azt, hogy igen, a kormány megpróbálta orvosolni, miután egy rossz törvényt hozott február 24-én, megpróbálta orvosolni ezt. Csak az a helyzet, államtitkár úr, hogy ha figyelmesen végigolvassa - én végigolvastam - a kormány eredeti, lex Szászra vonatkozó előterjesztését, akkor abban ezt a határidő-módosítást nem találja meg, drága államtitkár úr. És tudja, hogy miért nem? Azért, mert ez a határidő-módosítás képviselői módosító indítvánnyal került be a törvénybe, amit Molnár László MSZP-s képviselő nyújtott be T/6236/23. számon. (Moraj az MSZP soraiban. - Taps az ellenzéki padsorokban.) Ennyit a felelős és gondos kormányról.
Molnár László képviselő úrnak ezt a gondosságot viszont köszönöm: rossz helyre nyújtotta be ezt, mert egy olyan törvényhez nyújtotta be, amelybe a kormány szándékosan beletett olyan passzusokat, amelyekkel egy független intézmény vezetőjét próbálta elmozdítani, ez jogi vitát váltott ki, és a köztársasági elnök úr helyesen tette, amikor a jogi vita kezelésére a Magyar Köztársaságnak azt az intézményét kérte fel, amelyik a jogi viták kezelésére leginkább hivatott, azaz az Alkotmánybíróságot.
Kérem is ezért képviselőtársaimat, ne a köztársasági elnök urat támadják, a problémát nem ő idézte elő (Moraj az MSZP soraiban.), hanem a kormány idézte elő akkor, amikor rossz törvényt nyújtott be (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!), és rossz törvényt fogadtatott el a kormánypárti többséggel 2003. február 24-én - önökkel is, tisztelt MSZP-s és SZDSZ-es képviselőtársaim.
Ami viszont Kuncze Gábort illeti, én nagy figyelemmel hallgattam, és bizonyos értelemben irigylem Kuncze Gábort. Irigylem, nemcsak azért, mert olyan ízesen tudja elküldeni fideszes képviselőtársait melegebb égtájakra, hanem azért is, mert úgy tűnik, Kuncze Gábor megengedheti magának azt, hogy se hétvégén, se hétfő reggel nem olvas újságot. (Derültség az ellenzéki sorokban.) Én sajnos nem engedhetem meg ezt magamnak, elolvastam hát nemcsak a szombati lapokat, amelyekben már - pont a Népszabadságban - címlapon szerepelt az az értesülés, hogy esetleg a köztársasági elnök úr előzetes normakontrollra küldheti ezt a bizonyos törvényt, hanem a mai lapok mindegyikében is ez ebben a formában benne szerepelt. És tudván, hogy ez felvethet egy ilyen problémát, természetesen már előkészítette a Fidesz szakmai osztálya az erre vonatkozó törvényjavaslatot, amit benyújtottunk akkor, amikor ennek elérkezett az ideje. (Moraj.)
Az más kérdés, hogy ezt a kormány is megtehette volna. Nagyon sajnálom, hogy nem tette meg időben, ezt az a tény mutatja jól, hogy nemcsak eggyel, de kettővel magasabb iktatószámot kapott az a bizonyos törvényjavaslat, amely egyébként a kormány részéről érkezett, tehát közben még egy törvényjavaslatot is benyújtott valaki a tisztelt Házban.
Még egy valamit szeretnék elmondani önöknek: ha most én azt a bizonyos kekeckedést, azokat a sértő hangokat venném figyelembe, amik itt elhangzottak - felém is többek között - a kormánypárti padsorokból, akkor az az igazság, hogy tehetnék egy csúnya dolgot; megtehetném azt, hogy azt mondom, hogy hát akkor kezelje a kormány a problémát, és most visszavonom a törvényjavaslatot. De nem teszem meg. (Moraj az MSZP soraiban.) Nem teszem meg, mert azt gondolom, hogy valóban több százezer ember érdeke az, hogy a Magyar Köztársaság parlamentje ezt a törvényt itt a vita végén elfogadja.
Bízom benne, mert arra kérem az embereket, akik ezt a bizonyos tévéközvetítést nézik, hogy ne a kormánypárti képviselők szavait nézzék, hanem majd azt, hogy hogyan szavaznak. Mert mind ők, mind a kormány támogatja ezt a javaslatot, ami arra utal, hogy megoldja a problémát, nem hiányos szakmailag, megoldja az emberek problémáját, nem lesz sorbanállás a két ünnep között a bankoknál, és január 2-án senkinek nem fogják zárolni a bankszámláját. Ezért jó, ha az utolsó pillanatban a Házszabálytól való eltéréssel tud ilyen törvényt alkotni a parlament, mert ezzel valóban néhány millió embernek Magyarországon egy nyugodtabb karácsonyt segít elő. Bízom benne, hogy ezt a kormánypárti képviselők a szavazataikkal meg is teszik majd. (Nagy taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem