ROGÁN ANTAL

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz), a napirendi pont előadója: Ha nem, hát nem... Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2003. évi XV. törvény, amennyiben változatlan formában marad, azt eredményezi, hogy a két ünnep között a bankok előtt hosszú sorok fognak állni, hiszen ez a törvény azt a kötelezettséget írta elő minden olyan magyar állampolgár számára, aki bankbetéttel, illetve folyószámlával rendelkezik, hogy adategyeztetés céljából személyesen fáradjon be a bankokba, és amennyiben ezt nem teszi meg, akkor bankszámláját 2004. január 1-jét követően zárolni fogják.
(16.10)
Ezt a törvényt a Medgyessy-kormány terjesztette a parlament elé, és a parlament kormánypárti többsége fogadta el 2003. február 24-én. Elfogadta annak ellenére, hogy ilyen aggályok már akkoriban is megfogalmazódtak ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban.
Nem tudtuk, hogy a december 31-ei határidő tartható-e vagy nem tartható. Azt gondolom, hogy egyértelművé vált: valami hiba történt. Történt, és ez a kormány talán rossz munkájának köszönhető, hiszen ma Magyarországon az emberek túlnyomó többsége nincs tisztában azzal, hogy rá vonatkozik ilyen törvényi kötelezettség. Nem gondolom, hogy ez csak annak köszönhető, hogy a bankoktól helytelen tájékoztatást kaptak.
Talán ideje lenne végiggondolni, megfelelő munka történt-e annak érdekében, hogy erről a kötelezettségükről az emberek értesüljenek és a szükséges lépéseket megtegyék.
De itt, az utolsó parlamenti ülésnapon nem a felelősség levonásán kell gondolkodnunk, hanem ezt a helyzetet, ezt a problémát kell kezelnünk. A Fidesz azért nyújtott be törvénymódosító javaslatot, mert megoldást kínálunk erre a helyzetre. Egy megoldást, ami, azt gondolom, azért kielégítő megoldás, mert azzal mindenképpen együtt jár, hogy kitolja ezt a határidőt az emberek számára. Kitolja a határidőt december 31-éről április 1-jéig, ennek köszönhetően nem lesznek sorok a bankok előtt a két ünnep között, és senki bankszámláját nem fogják zárolni sem január 2-án, sem január 3-án.
Azt gondolom tehát, hogy a kormány és a kormánypárti képviselők is jól teszik, ha ezt a törvénymódosító javaslatot támogatják. Ezzel a céllal nyújtottuk be egyébként a parlament elé, ezért kértem én magam is a frakciómat arra, hogy ha lehet, a Házszabálytól való eltérés segítségével támogassa azt, hogy ezt a parlament a mai napon el is tudja fogadni.
Természetesen kérdés, hogy csak ezt a problémát kell-e kezelni. Én is úgy látom, hogy vannak még gondok a pénzmosás megelőzését szolgáló törvénnyel, amelyet 2003 februárjában a kormány nyújtott be, és a kormánypárti képviselők fogadtak el. Vannak gondok vele, de ezek a gondok nem az emberek gondjai, nem az emberek problémái, hanem a kormány problémái.
Azt gondolom, a kormány problémáit nem kell az utolsó pillanatban, nem kell minden Házszabálytól való eltéréssel, sürgős problémával kezelni, ha a kormány hibákat követ el, akkor azokat a hibákat a jogszabályi határidők betartásával kezelje majd a parlament rendes ülésszakán februárban, illetve márciusban. Nekünk azt a problémát kell kezelni, ami az emberek problémája.
Az a törvénymódosítás, ami önök előtt fekszik, ezt a problémát kezeli. Éppen ezért kérem, változatlan formában támogassák az elfogadását. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem