KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Halljuk!) Rogán képviselőtársunk nemcsak hihetetlenül gyorsan ismerte fel a problémát, hanem rendkívül gyorsan cselekedett is, megfogalmazta, legépelte megfelelő formában, és így tovább, és így tovább. Minderre mintegy 3 percet kellett felhasználnia, ha jól látom, az MTI-hír és a benyújtás között körülbelül ennyi idő telt el, merthogy nem történhetett másként, én ugyanis nem feltételezem, hogy előzetes információt szerzett a köztársasági elnök úr hivatalából. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Ááá, dehogy! - Dr. Répássy Róbert: Olvasták a reggeli újságot!) Mindenesetre, ha dakota lenne, Suhanó Nyílnak hívnák valószínűleg, tekintettel erre a sebességre. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez valóban egy új helyzet, a köztársasági elnök úr elküldte előzetes normakontrollt kérve az Alkotmánybírósághoz az előterjesztést; ilyesmi előfordul, ilyenkor természetesen valamit erre reagálni kell. Most keletkezett egy akut helyzet, mert a köztársasági elnök úr lépésével - ahogy ez itt már több alkalommal is elhangzott - valóban több százezer ember kerülhet január 1-jével kellemetlen helyzetbe. Erre megoldást kellett találni.
Az egyik a Rogán Antal-féle rapid, háromperces variáció, amivel szemben a kormány egy alaposabb és (Herényi Károly: Egy ötpercest!) részletesebb javaslatot nyújtott be. Azt mondja képviselőtársam, hogy az meg ötperces, de ha végiggondolja, akkor az egyik lágy szokott lenni, a másik meg már kemény (Derültség a kormánypárti padsorokban.), de mindenesetre ezt a javaslatot tárgyalhatta volna az Országgyűlés, mert ebben a javaslatban benne van a Fidesz által előterjesztett szöveg is, azonban alaposabb, szakmailag jobb megoldás.
(16.30)
Miért tárgyaljuk mégis a Fideszét? Azért, tisztelt képviselőtársaim, mert megoldást találni kellett, az ellenzék ugyanakkor nem volt hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy a szakmailag megalapozottabb és ezért feltehetően a későbbiek során problémát nem jelentő előterjesztést tárgyalja az Országgyűlés. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Tisztelt képviselőtársammal a szünetben majd külön fogok foglalkozni, mert úgy látom, hogy még mindig nem érti, hogy egy adott helyzetben mi lenne a normális parlamenti menet, nevezetesen az, hogy megkeresni a legjobb megoldást, nem pedig lélegzetvétel nélkül ordibálni - annak a végén rosszullét lesz a vége. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.)
A jó megoldás tehát, tisztelt képviselőtársaim, a kormány által benyújtott javaslat tárgyalása és elfogadása lett volna, ami - még egyszer mondom - tartalmazza, magában foglalja a Fidesz javaslatát is. Természetesen önök semmilyen módon nem akarnak egyezkedni, önöket az sem érdekelte volna, hogyha ezek után semmilyen javaslat nem születik - akkor azonban több százezer ember szenvedett volna kárt. (Folyamatos zaj.) Ezért a kormánytöbbség, nagyon helyesen, ebben a helyzetben hozzájárul ahhoz, hogy tárgyaljuk meg a Fidesz által benyújtott javaslatot, nem követ el házszabálysértést, ezért nem tesz le olyan módosító javaslatokat, amelyek a Házszabállyal ellentétesek lennének, és a végén meg fogja szavazni, mert annak a bizonyos több százezer embernek az érdeke ezt követeli meg. A Szabad Demokraták Szövetsége is ebben a helyzetben támogatni fogja a javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem