DR. LÁSZLÓ CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön kérdésfeltevése sok tekintetben téves, és nem pontosan fedi le a magyar társadalomban azokat a problémákat, amelyekkel valóban szembe kell néznünk akkor, amikor a gyermekvállalási kedvről beszélünk. Azt hiszem, nem a nagycsaládosok az egyetlen szempont, ami alapján az adórendszerben megkülönböztetést kell tenni a különböző társadalmi csoportok között. Ha egy család havonta több millió forintos jövedelemmel rendelkezik, akkor nyugodtan fel lehet tenni azt a kérdést, hogy miért ne járuljon hozzá a társadalmi közszükségletekhez az a család, és miért ne fizessen adót.
Azt gondolom, hogy az előző kormány idején működött adópolitika, amely a gyermekkedvezmény bevezetésével alapvetően a magasabb jövedelműeket támogatta, sok tekintetben hátrányos volt, és hosszú távon pontosan a gyermekvállalási kedv ellen hatott. Én sokkal jobban aggódom azokért, akik csak egy gyermeket nevelnek, és a szülők adott esetben minimálbérrel rendelkeznek; ezek a családok a korábbi rendszerben fizették az adót, aminek következtében nehezebben tudták az egy gyermeküket is eltartani, és fel sem merülhetett, hogy második vagy - ne adj' isten - harmadik gyermeket tudjanak vállalni.
Az új kormány több tekintetben változtatott ezen a rendszeren, és néhány olyan új elemet léptetett be, amely hosszú távon segíti a gyermekvállalási kedvet, és az egész adórendszer oldaláról kedvezőbbé, családbarátabbá válik. A családi kedvezmény esetében egyébként az alapvető problémát az jelenti, hogy a gyermekek között a szülő jövedelmétől és így elméleti adóterhétől függően tesz különbséget. Ezt jelzi, hogy 2000-ben a kedvezmény teljes összegét a háromgyermekes családoknak körülbelül 72 százaléka, a négygyermekes családok körülbelül 62 százaléka, míg az öt- vagy többgyermekes családok 76 százaléka nem tudta igénybe venni. Tehát hiába volt az adórendszerbe beépítve egy kedvezmény, azt a családok jelentős része nem tudta igénybe venni.
A családi kedvezmény olyan átalakítása, amely lehetővé teszi, hogy egyre több gyermek után lehessen a kedvezményt igénybe venni, a kormány határozott célja. Ennek bizonyítéka, hogy az idei évtől kezdődően a családi adókedvezmény év végi megosztására a házastársakon kívül az élettársak is jogosultak, hiszen gyermeket megillető adókedvezmény nem függhet attól, hogy a szülők házastársi vagy élettársi kötelékben élnek-e.
2002-ben a családok helyzetét leginkább befolyásoló intézkedés a minimálbér adómentessé tétele volt. Ez az intézkedés azt is eredményezte, hogy nőtt azoknak a családoknak a száma, ahol nemcsak az egyik szülő adóterhei csökkennek, hanem a növekvő adójóváírás és a másik szülő által igénybe vehető kedvezmény megosztása révén mindkét szülő kevesebb adót fizet.
(9.10)
Azt hiszem, ezek az intézkedések, amelyek az új kormány első évét jellemezték, több hasznot hajtanak a gyermekvállalási kedv növelése szempontjából, mint az a politika, amely kifejezetten csak a magas jövedelműeket támogatja.
Tehát visszatérve az ön eredeti kérdésére: én azt hiszem, azoknál a nagycsaládosoknál, ahol szerencsésen magas jövedelemmel rendelkezhetnek a szülők, nem érdemes az adófizetést megszüntetni, viszont azoknál a családoknál, ahol sok gyermek, alacsony jövedelem van, gyakorlatilag már ma sem fizetnek adót. Azt hiszem, az erőfeszítéseinket arra kell koncentrálni, hogy azok a családok is kedvezőbb helyzetbe kerüljenek, amelyeknél esély van arra, hogy második-harmadik gyermeket tudjanak vállalni a későbbiekben. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem