DR. BÓKA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. BÓKA ISTVÁN
DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! A nemzeti fejlesztési terv természetesen az európai uniós csatlakozás egy rendkívül fontos dokumentuma. Illik azt mindenkinek értékként, értékeként és saját helyeként kezelni. Természetesen a Fidesz-Magyar Polgári Párt a nemzeti fejlesztési terv célkitűzéseivel, az abban foglalt prioritásokkal maradéktalanul egyetért.
Egyetértünk Herényi frakcióvezető úrral abban, hogy jó lett volna, ha a parlament plenáris ülése előtt tudunk vitatkozni a nemzeti fejlesztési tervről, a nemzeti fejlesztési terv egészéről. Sajnos, ez nem történt meg, azonban a miniszterelnök úr azon ígérete, amely szerint erről valamikor majd a következő évben egy országgyűlési határozati javaslat fog elfogadásra kerülni, azt jelenti, hogy várhatóan a nemzeti fejlesztési tervet a parlament plenáris ülése mindenképpen tudja majd tárgyalni.
(13.30)
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Egy kicsit úgy érezzük, hogy a nemzeti fejlesztési tervvel, az abban foglalt célkitűzésekkel, tervekkel, célokkal, prioritásokkal sok esetben tele van a padlás. Talán nem tervekről, célokról, prioritásokról kellene beszélni, hanem arról kellene beszélni, különösen 2003 márciusa végén, hogy ezeket a terveket, célokat, magát a nemzeti fejlesztési tervet ki fogja megvalósítani, ki fogja azokat a programokat, projekteket, konkrét terveket előkészíteni, amelyek megvalósulása rendkívül fontos számunkra a csatlakozást, 2004. május 1-jét követően.
Ennek a tervnek, a nemzeti fejlesztési tervnek az alanyai az önkormányzatok, a települési önkormányzatok és a vállalkozók lesznek. Hogy állnak ezek a vállalkozások most 2003-ban? Magyarországon a munkahelyek 80 százalékát hazai kis- és középvállalkozók adják. Jelen pillanatban 6,4 százalékos a munkanélküliség, több mint 270 ezer fölötti a munkanélküliek száma. Konkrétan ezen kis- és középvállalkozások helyzetének megoldása nélkül hogy várjuk el azt, hogy ezek a vállalkozások konkrét projekteket, terveket tudnak előkészíteni?
Csatlakoznék Herényi frakcióvezető úrhoz: miért kellett a Széchenyi-tervet szétrombolni? Miért kellett a Széchenyi-tervet leállítani? Hiszen a Széchenyi-terv alapvetően ezeket a kis-, középvállalkozásokat és a települési önkormányzatokat segítette a pályáztatási rendszerével. Egy tanulási folyamatban vehettek részt, amely tanulási folyamatot nagyon jól tudták volna hasznosítani az európai uniós csatlakozás folyamatában a nemzeti fejlesztési tervvel kapcsolatban. Mi a helyzet, tisztelt miniszterelnök úr és tisztelt Ház, a települési önkormányzatokkal kapcsolatban, amikor 2003-ban, az előkészítés évében a legerősebbnek kellene lennie ennek a települési önkormányzati szektornak? Ezek a települési önkormányzatok akkor lettek a 2003-as költségvetés kapcsán leültetve.
A rendszerváltás óta soha, de soha nem volt ilyen szűk a települési önkormányzatok mozgástere - hiszen a nemzeti fejlesztési tervet mik fogják valóra váltani? Konkrét pályázatok fogják valóra váltani. És kik tudnak pályázni, tisztelt Ház? Azok tudnak pályázni, akik kézzelfogható, jó, okos ötletekkel rendelkeznek, akiknek kézzelfogható, okos projektjeik vannak, és akinek önrésze van, aki egy forint önrészhez kettő, három vagy négy forintot tud hozzátenni. 2003 a települési önkormányzatok rendkívül nehéz éve lesz. A mozgástér soha nem szűkült be annyira, mint 2003-ban.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Amellett természetesen, hogy a nemzeti fejlesztési terv célkitűzéseivel, prioritásaival egyetértünk, jó lenne már konkrét dolgokkal foglalkozni, jó lenne már a hazai vállalkozások helyzetével foglalkozni, jó lenne már végre meghallgatni azt, hogy a magyar települési önkormányzatok igen-igen sanyarú helyzetben vannak.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem