KÁRPÁTI ZSUZSA

Teljes szövegű keresés

KÁRPÁTI ZSUZSA
KÁRPÁTI ZSUZSA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az előző kormány idején egyetlenegyszer, 1999-ben volt ártárgyalás a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítás általi támogatotti köréről. Az 1999. évi ártárgyalás eredménye 2000-ben került kihirdetésre. Ezt követően ártárgyalás nem volt.
Mint tudjuk, nagyon sok beteg, idős ember, többek között érszűkülettel, stomával élők, gyengén látók, mozgássérültek várják évről évre a társadalombiztosítás által támogatott és igénybe vehető korszerű ápolási és gyógyászati segédeszközöket. Az idős emberek, a fogyatékkal élők vagy rokkant felnőttek és gyermekek számára egyáltalán nem mindegy, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott körben milyen minőségű gyógyászati segédeszközöket kaphatnak.
Tisztelt Miniszter Asszony! Évről évre várják a rászorulók a választék bővítését is - úgy tűnik, hiába. Kimaradnak teljes termékcsoportok a támogatotti körből, nem megfelelő a gyógyászati segédeszközök támogatottsági szintje, és a fogyatékkal élők által tartósan használt segédeszközök termékcsoportjainál a támogatás elmarad a társadalmilag elvárható szinttől. Tavaly, ugyan még az előző kormány februárban meghirdette az ártárgyalást, de ez nem került lefolytatásra. Dicséretes, hogy az új kormány 2002 november-decemberében az ön miniszteri vezetésével lefolytatta az ártárgyalást.
Az árak kihirdetése azonban a mai napig nem történt meg. Eddig problémát okozott például a mozgássérültek ellátásában a modernebb közlekedési eszközök vagy a stomaellátás korszerű termékeinek társadalombiztosítás által igényelhető támogatottsága. A betegek számára úgy tűnik, hogy ez a kormány valóban foglalkozik velük, és sokat is tesz értük. Az árak kihirdetésének elmaradása azonban csökkentheti a hozzáférés esélyegyenlőségét, és piaci manipulációkat indukálhat.
Tisztelt Miniszter Asszony! Kérdezem, hogy miért késik a gyógyászati segédeszközök árának kihirdetése.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem