DR. BÁRÁNDY PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Közvetett demokrácia a parlamenti működés, és ezért nem szokott az problémát okozni, hogy ki kit képvisel, kivéve, ha valami előkérdés fölmerül magából a kérdésből adódóan.
Ön úgy kezdte kérdését: “Hónapok óta találgatja a demokratikus közvélemény…” Én nem tudom azt, hogy most ezt tetszik képviselni, vagy mit tetszik képviselni; ha a demokratikus közvéleményt tetszik képviselni, akkor ez egy párthatározat alapján történik-e vagy egyéni mérlegelés alapján. (Derültség, taps a kormánypártok soraiban.)
Persze, bármi legyen a technika (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Országgyűlési képviselő!), ha ugyanazon frakción belül az antidemokratikus közvéleményt is képviselnie kell valakinek. (Derültség az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Benneteket támad! - Folyamatos közbeszólások.) Egyébként persze nagyon rendben van minden Keller László alkotmányos elhelyezkedésével kapcsolatban; az alkotmánynak a 39. § (2) bekezdését kell csupán ismerni hozzá, miszerint a politikai államtitkár a miniszterelnök vagy a miniszter által hatáskörébe utalt ügyeket elláthatja, valamint meghatározott feladat elvégzésére is kinevezhető.
(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezt tette meg ezen alkotmányos rendelkezés alapján a 148/2002. számú kormányrendelet, amelyben a politikai államtitkár, mármint Keller László feladatát a következőkben határozta meg: “Az előző pontokban foglalt feladatai teljesítésével elősegíti a közélet tisztaságát veszélyeztető cselekmények és visszásságok feltárását. Feltárja, elemzi, illetőleg jelzi azokat az okokat és körülményeket, amelyek a közélet tisztaságát veszélyeztető jelenséget előidézték.” És ebbe bizony beletartozik az esetlegesen bűncselekmény törvényi tényállását is érintő valamilyen magatartás.
Persze, az ön kérdésében némiképp nem az én nyilatkozatom idézett, legalábbis a második részben, hiszen az első rész azért tisztességgel idézi, hogy a múltat és a jövendőt vizsgálja ilyen szempontból az államtitkár… (Közbeszólás a Fidesz soraiból: A jelent!) A múltat és a jelent; a jövendőt is, mert legyünk optimisták. (Derültség a Fidesz soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Az más tészta! Azt szégyelljük! - Dr. Kontrát Károly tapsol.)
Azt is kifogásolja a képviselő úr, hogy a miniszterelnök úrnak jelent az államtitkár úr. Erre megint csak az alkotmánynak a már ismert vagy idézett szakaszát kell megismerni, nekem csak megismételni (Derültség kormánypártok soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból.): hatáskörének gyakorlásáért a miniszternek, illetőleg a miniszterelnöknek tartozik felelősséggel, abban a Miniszterelnöki Hivatalban, amely egyébként a miniszterelnök munkáját segítő szervezet.
Azt gondolom, hogy ezen alkotmányos rendelkezés teljes választ ad arra, hogy Keller László alkotmányos helyzetével kapcsolatban semmi probléma nincs. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(15.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem