GUSZTOS PÉTER

Teljes szövegű keresés

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési képviselőcsoportja támogatja mind a bizottság által készített országgyűlési határozati javaslat tervezetét, mind pedig az államtitkár úr által elmondott, a kormány részéről megfogalmazott módosító javaslatokat.
Hadd kezdjem azzal, hogy aki követi a magyar politika és azon belül e kérdés alakulását az elmúlt években, az tudja, hogy itt egy régi és meglehetősen speciális, sajátos kérdésről van szó. Egy olyan régi ügyről, amely közös adóssága, közös felelőssége a magyar politikai elitnek, és amelyben bizony-bizony az elmúlt években a magyar politikai elit együttesen, közösen többször is leszerepelt. Vannak olyan ügyek a politika porondján visszatérő módon, amelyek számos elkötelezett képviselőt mozgósítanak a parlament különböző frakcióiban, amelyek mögé szakbizottságok állnak olykor teljes egyetértésben, mégis valahogy nem történik ezekben semmi. Nagyon fontosak ezek az ügyek, valamennyien elkötelezett képviselőként, illetve szakbizottságokként, a képviselők, a bizottságok kinyilvánítjuk, kinyilvánítják szándékukat arra, hogy ezekben az ügyekben fontos előrelépések történjenek, aztán valahogy az élet, a politika, a túl sok érdek ütközése azt a helyzetet eredményezi, hogy nem történik előrelépés. Ez is egy ilyen ügy, a határozati javaslat indoklása gyakorlatilag részletesen feleleveníti ezt a történetet. Szászfalvi elnök úr ezt ismertette, ezért erre nem kívánok részletesen kitérni.
Az országgyűlési határozati javaslat indoklásában leírtakkal messzemenőkig egyetért a szabad demokraták frakciója. Elodázhatatlannak tartjuk azt, hogy az Országgyűlés, ha mást nem, egy ilyen szimbolikus gesztussal arra sarkallja a kormányt és erről tájékoztassa a magyar közvéleményt, hogy fontosnak tartja ezen jogszabályok megváltoztatását. Az országgyűlési határozati javaslat, akár van benne határidő, akár nem, meglehetősen sajátos műfaj. A lényeg valóban az lenne, hogy a kormány a megfelelő időben - értem ez alatt a parlamenti ciklus első felét - olyan állapotba juttassa ezeket a tervezett módosításokat, hogy minél hamarabb meginduljon a parlamentben a valódi törvénymódosításokról a valódi vita. Hiszen országgyűlési határozatot hozhatunk, tehetünk bele határidőt, hozhatunk úgy is, hogy nincs benne határidő, ha a kormány nem akarja ezt és aztán az Országgyűlés pártjai nem képesek megegyezni ezekben az ügyekben - olykor minősített többséggel elfogadott jogszabályokról van szó -, akkor újra eltelik egy ciklus úgy, hogy nem lesz ebben változás.
Ami a módosító javaslatokat illeti, a jogszabályok megnevezésével, azt gondolom, az államtitkár úr indoklásával egyetérthetünk valamennyien, ebben nem lehet nagy vita köztünk. Az ügyet elősegíti, nem pedig hátráltatja, ha pontosan megnevezzük azokat a jogszabályokat, amelyeknek a módosítását szükségesnek tartja a tisztelt Ház.
Ami pedig a határidőt illeti, azt gondolom, amit az előbb is elmondtam: ha a kormány és a parlament pártjai akarják ezeket a változtatásokat, amelyekről mostanában sokan sokat beszélünk, hogy milyen fontosak, akkor ezek a változások akkor is be fognak következni ebben a parlamenti ciklusban, ha ebben az országgyűlési határozati javaslatban nem szerepel ez a határidő. Ha pedig akár a kormány, akár a parlamenti pártok közötti működésben olyan érdekellentét lesz, amely ezt nem teszi lehetővé, akkor hiába van benne a határidő az országgyűlési határozati javaslatban.
Végezetül annak a véleményemnek, és azt gondolom, mondhatom nyugodtan, hogy valamennyi szabad demokrata képviselő véleményének szeretnék hangot adni, hogy nagyon fontos, hogy valóban a ciklus első felében érdemben elinduljon ez a folyamat, hiszen láttuk már a példákat, mi történik ezekkel a módosító javaslatokkal a politikai ciklusok második felében, konkrétan a választásokhoz közeledve. Ugyan közhely ez a mondat, el szoktuk ilyenkor mondani, de higgyék el nekem valamennyien, akik itt helyet foglalnak ebben a teremben, valamennyi szabad demokrata képviselő meggyőződése, hogy valóban közös adósságunk és közös felelősségünk ezen módosításoknak az átvezetése ezeken a jogszabályokon, és a magunk részéről mindent el fogunk követni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) e változtatások megtörténtéért és sikeréért.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem