DR. HARGITAI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az a ritkán tapasztalható állapot állt elő, hogy már a kormányt sem képviseli senki a parlament ülésének utolsó perceiben. Az államtitkár úr elmondta a monológját, és eltávozott; bizonyára az új házszabály-értelmezési gyakorlatnak ez is megfelel. A jegyzőkönyvet persze el fogja tudni olvasni a kormány, ezért mégis elmondanám az álláspontomat, illetve a Fidesz-Magyar Polgári Párt álláspontját ebben a kérdésben.
Azzal nincs gond, amit az államtitkár úr megfogalmazott; azok a pontosítások, amelyeket a kormány az országgyűlési határozati javaslaton tenne, képviselhetők.
Azzal azonban már nem értünk egyet a magunk részéről, hogy határidőt ne tartalmazzon ez az országgyűlési határozati javaslat, mert attól félünk, hogy olyannyira szabad kezet kap a kormány határidő nélkül, hogy megint a ciklus második felére vagy a végére csúszik el a kisebbségi jogszabályok rendezése - ez már többször előfordult -, és akkor nem lesz az egészből semmi.
A kisebbségi törvény tartalmi módosítása nem kötődik a négyéves ciklusokhoz. Nyilvánvalóan a másik szabályrendszerre, a választójogi szabályrendszerre ez már nem igaz. Ott ilyen szempontból nagy sietségre nincs okunk, mert csak a következő választásoknál tudnak működni azok az új szabályok, amelyeket közösen megálmodunk.
(20.50)
De a kisebbségi törvény mint alaptörvény módosítása nem tűr halasztást, mert ha az Országgyűlés tempósan dolgozik, és a kormány is ezt így látná jónak, akkor akár már ennek a kormányzati ciklusnak a második felében egy megújult tartalmú kisebbségi törvény működhetne. És működhetne az a kisebbségi intézményrendszer, amelynek ma se a jogi, se a pénzügyi garanciális feltételei nincsenek meg a jelenlegi törvényben arra, hogy ezt a jó szándékú kisebbségi törvényt tartalommal is megtöltsük. Tehát ilyen szempontból én arra figyelmeztetem az Országgyűlés képviselőit, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy tovább húzzuk az időt, igenis el akarjuk ezt a munkát végezni, lehetőség szerint 2003-ban, hogy akár 2004-től kezdve működhessen a kisebbségi törvény a megújult tartalommal.
Nehéz kérdéseket kell itt szabályozni, mivel mindkét törvény kétharmados. Azt az ad hoc-bizottságot vezetve, ami az előző parlamenti ciklusban működött, tudom, hogy nehéz lesz jó törvényt alkotni. Én azt gondolom, hogy a munka oroszlánrészét elvégeztük, amire lehet építeni, de meg is lehet haladni azt, amit az előző kormányzati ciklusban mi az Országgyűlés asztalára tettünk. Én arra biztatok mindenkit, hogy akarjuk 2003-ban ezt a munkát elvégezni.
Egy másik kérdést is szóba kell itt hozni. Időközben megtörtént, illetve zajlik valamifajta egyeztetés a közoktatási törvény módosításáról. A közoktatási törvény egy 50 százalékos törvény, és látva ezt a módosítási koncepciót, azt is tapasztaljuk, azt is tapasztaltam, hogy a kormány a kisebbségi törvényt a közoktatási törvényen keresztül kívánja módosítani. Azzal, amit behozna a kisebbségi törvény módosításába, nem lenne gond, mert gyakorlatilag azokat a szabályokat emelné be a kisebbségi törvénybe, amelyeket már az előző ciklusban ez az ad hoc-bizottság megfogalmazott, és ezt a Fidesz támogatná. Azonban a közoktatási törvény, az a koncepció, amit egyelőre frakcióegyeztetéseken valamilyen szinten látni lehetett, ezer sebből vérzik a mi nézőpontunkból, ezért ha ugyanilyen tartalommal kerül az Országgyűlés elé, mint ami az egyeztetések során napvilágra került, akkor nagy valószínűséggel, már előre jelenthetem, azt mi nem fogjuk tudni támogatni. De nagyon sajnálnánk azt, ha a kisebbségi törvény módosítási koncepciója is áldozatul esne egy nem támogatott közoktatási törvénynek. Ezért itt már most, előre azt is jelezzük, megfontolásra ajánljuk a kormánynak, hogy az országgyűlési határozatnak megfelelően a kisebbségi törvényt a kisebbségi törvény keretei között akarja elvégezni, mert az, még egyszer mondom, nagy valószínűséggel a részünkről támogatásra találna. A közoktatási törvényben elrejtve, bármennyire egyezik is a céljainkkal a megcélzott módosítás, mivel az a közoktatási törvényben lesz elhelyezve, és a közoktatási törvénynek egyéb tartalmi elemeit nem tartjuk elfogadhatónak, félő, hogy ez a koncepció, tehát a kisebbségi törvénynek ez a módosítása így elveszne.
Remélem, fölöslegesen vetem fel: abból, hogy a közoktatási törvény módosításával akarja a kisebbségi törvényt is módosítani a kormány, nem következik az, hogy a többit - a választási szabályrendszert és a kisebbségi törvénynek az egyéb módosítási elemeit - nem tartja fontosnak. A határidő eltolásából, amit itt az államtitkár úr megfogalmazott, azért ezek a kételyek is felvetődnek bennem, remélem, ez nem így van. Még egyszer mondom, az országgyűlési határozati javaslatot a Fidesz, mint a legnagyobb ellenzéki párt, támogatja, és kívánja az ilyen tartalmú törvénymódosítást.
Köszönöm. (Szórványos taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem