KISS PÉTER

Teljes szövegű keresés

KISS PÉTER
KISS PÉTER, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 2002. évi beszámolóhoz szeretnék a kormány nevében néhány szót, megjegyzést szólni.
Elöljáróban azonban le kell szögezzem, hogy a kormány az Állami Számvevőszéket a jogállamiság egyik legfontosabb intézményes garanciájának tekinti. Úgy ítéljük meg, hogy az Állami Számvevőszék jelentéseiben foglalt megállapítások, ajánlások a kormányzat számára nagy jelentőségűek, hiszen amikor a Számvevőszék felhívja a figyelmet az állami vagyonnal és a közpénzekkel való bánásmód hiányosságaira, akkor éppen a kormányprogram egyik központi elemét, a törvényes, tisztességes és átlátható gazdálkodást segíti elő. Ezt a törekvést nemcsak a morál, a tisztesség követelményei diktálják a kormányzat szándékai szerint, hanem úgy ítéljük meg, a kormányzat és a társadalom együttműködésének egyik kiindulópontja éppen az a hitel, amely ezáltal teremthető. Ez a kiindulópont pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy közös nemzeti céljainkért ne csak egyfajta munkamegosztásban - kormány, szakma és ágazatok, valamint társadalom -, hanem egyfajta komplett együttműködésben is képesek legyünk fellépni. Ez a fellépés lehet annak a záloga, hogy Magyarország sikeres legyen egy globalizálódó világban. Az ehhez szükséges hitelt pedig éppen az e területen való szakszerű és morálisan is megalapozott munka teremtheti meg.
A Számvevőszék és a kormány kapcsolatrendszere nem egyirányú, és ez köztudott, hiszen miniszterelnök úr 2002-ben is több alkalommal kérte fel a Számvevőszék elnökét konkrét vizsgálatok elvégzésére, és egyben nagyra is értékeljük az ezzel kapcsolatos számvevői munkálatokat.
A kormány a jogi szabályozásban betöltött alkotmányos szerepével élve számos területen tett javaslatot az Országgyűlésnek az Állami Számvevőszék elnöke hatáskörének bővítésére, így például a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény módosításakor, az APEH-ről szóló új törvény előterjesztésekor. A kormányprogram lényeges részét képező üvegzsebprogram megvalósítására kidolgozott törvényjavaslat pedig éppen a Számvevőszék segítségével teszi majd lehetővé a közpénzek, a közvagyon útjának tulajdonformától független követését, a szerződéses teljesítésben közreműködő valamennyi gazdálkodó szervezetre kiterjedő módon.
A 2002. évi számvevőszéki tevékenységet az Országgyűlés számára benyújtott jelentés alapján joggal illeti elismerés. E vaskos jelentésből kitűnik, hogy a számvevők a törvényi felhatalmazással élve sokrétű és alapos munkát végeztek az elmúlt időszakban. Ezen belül a legjelentősebb kétségtelenül a költségvetési javaslathoz készített számvevőszéki vélemény, valamint a zárszámadás ellenőrzése volt.
Tisztelt Ház! Az Országgyűlés ellenőrző funkciójának megvalósulása szempontjából annak van jelentősége, hogy az Állami Számvevőszék javaslatai mennyiben érvényesülnek a kormányzati munkában. Ezzel kapcsolatban felhívom tisztelt képviselőtársaim figyelmét a jelentés azon megállapítására, miszerint a 2002-ben megfogalmazott 237 ÁSZ-ajánlás közül a javaslatok mintegy 43 százaléka már konkrét intézkedésekkel, illetve jogszabály-módosítással megvalósult; közel azonos arány, pontosan 42 százalék azon körbe tartozik, amelynek érvényre juttatása már megkezdődött. Ez összességében mintegy 85 százalékos arányt jelent. Kedvezőnek ítélhetjük ezt, előrelépés a korábbi időszakhoz képest, mégis az a szándéka a kormányzatnak, hogy a közeljövőben átalakítjuk az Állami Számvevőszék jelentéseire vonatkozó belső kormányzati eljárási rendet, éppen annak érdekében, hogy a kormány az ajánlásokban foglaltak végrehajtását is még hatékonyabban ellenőrizhesse, követhesse nyomon.
Tisztelt Képviselőtársam! Az elmondottak alapján a kormány nevében a Számvevőszék 2002. évi jelentését elfogadásra javaslom mindannyiuknak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem