HARRACH PÉTER

Teljes szövegű keresés

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Hét-nyolc évvel ezelőtt a Parlament előtt több ezer kisgyermekes család tüntetett, akik akkor nem gondolták, hogy még hálásak lesznek valamiért azoknak, akik padlóra küldték őket. Nem gondolták, hogy 2003-ban a bíróság három társuknak megítél több százezer forintnyi jövedelemkiegészítést.
A történet jóval a Bokros-csomag előtt kezdődött, amikor jogszabály született a gyesen lévők 6700 forintos jövedelemkiegészítésére. Az említett megszorító intézkedések azonban sok más családtámogatási elemmel együtt ezt is megszüntették, legalábbis a politikai szándék és a gyakorlat szerint. Azonban elfelejtették hatályon kívül helyezni a jövedelemkiegészítésről intézkedő jogszabályt, tehát történt egyfelől egy súlyos politikai bűn, másfelől egy közigazgatási hiba.
Miért nevezem én a Bokros-csomagnak nem a gazdaságot érintő részét - az engem nem érdekel -, hanem a családtámogatási rendszert érintő részét súlyos politikai bűnnek? Miért? Azért, mert ezt a rendszert, amely kormányzati ciklusokon átívelő stabilitást kell hogy megéljen, nem szabad ilyen drasztikus módon szétverni. Ez megingatta a családok bizalmát az államban, abban az államban, amelynek kötelessége a gyermeknevelés biztonságát megteremteni. Ez sok családot elbizonytalanított, és valószínűleg sok gyermek nem született meg emiatt.
Ehhez a súlyos politikai bűnhöz társult egy jelentéktelen kis közigazgatási hiba. Ez a hiba, a hatályon kívül helyezés elmulasztása azt eredményezte, hogy a jogszabály életben maradt, tehát most jogosan ítéli meg a bíróság a kérvényezőknek a kártérítést.
Nemrégen azt hallottam a miniszter asszony nyilatkozatában, hogy mindez a polgári kormányt terheli, mert miért nem helyezték hatályon kívül 1998-ban ezt a jogszabályt. Nem neheztelek emiatt a miniszter asszonyra, ezt nem tekintem politikai támadásnak, csupán egyfajta pajkos évődésnek, huncutkodásnak (Derültség.), hiszen nem is ezen van a hangsúly, hogy most milyen hiba volt ez a közigazgatási tévedés, hanem igazából - még egyszer hangsúlyozom - ennek az a lényege, hogy valamiképpen helyre kell hoznia azt a hibát a szocialista-szabad demokrata kormánynak, amit az előző szocialista-szabad demokrata kormány elkövetett.
(9.30)
De egy perc erejéig hadd térjek vissza a miniszter asszony megjegyzésére, hogy kinek kellett volna hatályon kívül helyezni ezt a jogszabályt: például annak, aki a 49/1996-os kormányrendeletet meghozta, amikor a Bokros-csomag különböző családtámogatási következményeit rendezték. Akkor jó alkalom nyílt volna ennek a jogszabálynak a hatálytalanítására, és akkor megtehette volna a helyettes államtitkár, aki ma pénzügyminiszter, megtehette volna a közigazgatási államtitkár, aki ma a miniszterelnök kabinetfőnöke, és talán megtehette volna a miniszter, aki ma miniszterelnök.
Ma azonban a Medgyessy-kormánynak egy feladata van: hogy valamiképpen pótolja azt, amit elvett elődje a magyar családoktól, és jó szívvel, jó lelkiismerettel, könnyedén adja meg azt, ami ezeknek a családoknak járt. A mai lapokban azt olvastam, hogy megpróbál kibújni ez alól a kötelezettsége alól. Ne tegye, mert sokan várják azt, hogy ha megváltoztatni nem is tudják elődeik intézkedéseit, de legalább valamelyest a kárt enyhíteni tudják.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem