DR. HILLER ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek képviselő úrral abban, hogy a jól működő iskola érték és hosszú távon nemzeti érték. Érték, mert egy jól működő iskolában nem egyszerűen csak a mechanikus tudásátadás, tudásátvétel folyik, hanem a szó legnemesebb értelmében vett nevelés is. Az iskola pedig nemcsak a tudásátadásnak, hanem a nevelésnek is helyszíne és színtere kell legyen. Ebben tehát egyetértek.
Abban sajnos nem tudok egyetérteni, mert a tények mást mondanak, hogy a gyermeklétszám csökkenése, az iskoláskorú gyermekek létszámának csökkenése országunkban megállt. Kérem, engedje meg, hogy néhány statisztikai adattal terheljem.
Az 1990-91-es tanévben Magyarországon 1 166 076 iskolás gyermek volt. Tíz évvel később, a 2000-2001-es tanévben 957 850, az idei, 2002-2003-as tanévben pedig 930 287. A demográfiai jelzések és számítások szerint ez a szám az elkövetkező években hozzávetőlegesen tanévenként 20 ezerrel fog csökkenni, 2006-2007-re áll be az alsó holtpont mintegy 830 ezer fővel.
Az önkormányzati törvény kétharmados törvényként az iskolafenntartók kezébe, úgymint önkormányzatok, úgymint egyházak, alapítványok, illetve magánszemélyek kezébe adta a döntés jogát és lehetőségét. Ezen iskolafenntartók határoznak iskolák létrehozásáról, összevonásáról és bezárásáról. Ugyanakkor én az Oktatási Minisztérium államtitkáraként és az Oktatási Minisztérium egésze természetesen minden, az országunkban történt és az oktatással kapcsolatos ügyben felelősséget érez, és saját kompetenciaszintjén felelősséget vállal.
Képviselő úrnak tehát a következőt tudom mondani a konkrét XI. kerületi iskolával, a Bocskai István Iskolával kapcsolatban. Én magam is megismertem ennek az iskolának a hagyományait és az ügyét, többször tárgyaltam ebben az ügyben. Polgármester úr, Molnár Gyula úr az elmúlt hetekben valóban aktív tevékenységet és tárgyalásokat végzett. Magam is megnéztem, és képviselő úrral együtt találkozhattam a kerület pedagógusaival, tanáraival, óvónőivel.
Szeretném tehát elmondani, hogy az elkövetkezőkben törvény adta lehetőségünkhöz mérten szeretnénk azt elérni mint Oktatási Minisztérium, hogy minden olyan esetben, ahol iskola-összevonásról, esetlegesen iskolabezárásról van szó vagy ilyen döntés előtt állnak, egy szakmai audit készüljön. Egy olyan vizsgálat tehát, amely világosan és objektíven mutatja, mutathatja ki, hogy melyik iskola az, amelyik kevésbé színvonalasabb, és valóban a döntésnél ezt figyelembe kelljen és lehessen venni. Ahogy az iskolafelújításokkal kapcsolatban is programot hirdetünk: két héten belül megjelenik a kormány Európa-tervén belül az iskolafelújítási program. Az Oktatási Minisztérium Sulinet-programirodája pedig egy magyar innovatív iskolahálózat létrehozását tervezi, amelybe magként mintegy 40-50 közoktatási intézményt szeretnénk kiválasztani, olyan iskolákat, amelyek jártasak az információs és a kommunikációs technológiák alkalmazásában, a közismereti tárgyakban rendelkeznek internetkapcsolatra alkalmas multimédia-laborral, és minőségi oktatást is biztosítanak.
Tisztelt Képviselő Úr! A tárgyalások eredményeként elmondhatom, hogy a Sulinet referenciaiskola-hálózatának egyik intézményeként szívesen üdvözölnénk programunkban a XI. kerületi Bocskai István Általános Iskolát, ahol tudomásom szerint komoly hagyománya van az információs és kommunikációs technológiák alkalmazásának. Programunk sikerét jelentősen növelné az is, ha az iskola - követve eddigi hagyományait - nagyobb szerepet tudna vállalni a pedagógusképzésben és -továbbképzésben. Együttműködést kérünk és együttműködést ajánlunk.
A döntés ennek megfelelően és az előzőekben elmondottak szerint is természetesen az önkormányzati testület kezében áll. Azonban mindez, amit mondtam, az elmúlt hetek tárgyalási eredményeként egy ajánlat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), egy olyan ajánlat, amely kellő, mintegy 35-40 millió forintos segítséget is jelentene. Szeretném tehát (Az elnök ismét csenget.) - gondolom, közösen képviselő úrral -, ha a XI. kerület önkormányzati testülete jó, mindannyiunk számára megfelelő döntést hozna.
Köszönöm, és elnézést kérek. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem