KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd hívjam fel egy igen lényeges különbségre elöljáróban a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a miniszterelnök úr a kormányátalakítás kapcsán a nyilvánosság előtt először a parlamentben szólalt meg. Nem emlékszem arra, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban erre példa lett volna, ugyanakkor viszont azt gondolom, hogy ez nagyon fontos gesztus a parlament szerepének és fontosságának erősítése érdekében. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így van! - Taps a kormánypártok soraiból. - Dr. Áder János: Hogy közben mi zajlott a színfalak mögött, ezt nem tudjuk! - Zaj. -- Az elnök csenget.) Ellenzéki képviselőtársaim nem értik, hogy miről beszéltem (Derültség a kormánypártok soraiban.), ami egyébként számomra semmilyen meglepetést nem okoz.
A miniszterelnöki felszólalás és annak kapcsán a vita persze most nem a kormány egyéves tevékenységéről szól, hiszen arról beszélni a parlamentben még lesz lehetőségünk, mégis ismét elhangzottak azok a panelek, amelyeket az elmúlt időszakban számos alkalommal volt lehetőségünk meghallgatni, köztük azok a félhazugságok is, amelyek, mondjuk, a milliárdos beszerzésekről szólnak, amelyek - mint az többször elhangzott - nem kormányzati beszerzésekről szólnak, hanem a közszféra egészének biztosított lehetőségről és keretekről. De hagyjuk ezt, mert ezerszer elmondták, ezerszer cáfoltuk, és természetesen ezeregyedszer is elhangzik, mert ez van leírva arra a papírra, amelyről ilyeneket szoktak mondani.
Ugyanakkor viszont mégis érdemes néhány szót annak is vesztegetni, ha már az elmúlt egy évnél tartunk, hogy ez a kormány volt az első, amely maradéktalanul betartotta az első száz napra vonatkozó ígéreteit, ami az egyik oldalon természetesen nagyon sokak számára jelentett nagyon sokat, a másik oldalon meg persze következményekkel járt, és ezekkel a következményekkel szembe kell néznie mindenkinek, minden érintettnek, és közben természetesen a lehetőségek is beszűkültek. Azonban ezzel együtt is igaz az, amit a miniszterelnök úr elmondott, hogy a kormány gazdaságpolitikája fokozatosan fordul abba az irányba, hogy fokozza a gazdaság versenyképességét, a gazdaság hatékonyságát, mert egész egyszerűen ez az ország érdeke. Ezért aztán az is egy féloldalas megközelítés, hogy milyen arányban nőtt a munkanélküliség, mert ez igaz, a másik oldalon pedig - azt is a Központi Statisztikai Hivatal adatai mutatják -, hány tízezerrel nőtt ugyanakkor a munkába lépők száma. A két adatot együtt kell értékelni, tisztelt képviselőtársaim, a kettő együtt ugyanis azt mutatja, hogy átalakulási folyamatok zajlanak a magyar gazdaságban.
Végül is, ami a módosításokat illeti: az egyik, amit a miniszterelnök úr kiemelt, az a koordináció erősítése két területen; az egyik az európai integráció területén, ami fontos a következő egy évben, már csak azért is, mert elmaradt azon intézmények létrehozása korábban, amelyek lehetővé tették volna a megfelelő vagy a jobb illeszkedést az Unióhoz, amelyek lehetővé tették volna a támogatások befogadását. A másik terület, ami - egyetértek Lendvai Ildikóval - szintén fontos, az esélyegyenlőség területén a kormányzati munkában a koordináció növelése. Hadd emlékeztessek arra, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége annak idején külön programfüzetet állított össze 2002-ben, éppen az esélyegyenlőség fokozása érdekében, pontosan azokon a területeken megjelölve a feladatokat, amelyeket a miniszterelnök úr felsorolt.
A Miniszterelnöki Hivatal racionalizálásával is egyetértünk, ezért külön ezzel most nem foglalkozom.
Végül én is szeretném megköszönni a most távozó minisztereknek az eddigi munkájukat, teljesítményüket. Igaz ez Görgey miniszter úrra, Jánosi miniszter úrra, és külön szeretném megköszönni Kóródi Máriának is az elmúlt egyéves tevékenységét, ahol nagyon nagy munkát kellett végezni éppen a két minisztérium összevonása érdekében. És ezen a ponton kell a miniszterelnök úrral vitatkoznom, aki a szempontjai között felsorolta a fiatalítást is, én itt nem értek egyet.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem