DR. LAMPERTH MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyetértek azzal a felvetéssel, amit Kuncze Gábor frakcióvezető úr elmondott itt az Országgyűlésben, hogy a tegnapi nap tanulságából az a legsajnálatosabb, hogy Magyarországon ma vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy a szólásszabadság gyakorlását, annak megnyilvánulását valamilyen módon nekik jogukban áll megakadályozni.
(14.00)
A saját politikai kultúrájuk, a saját értékrendjük és az erről vallott felfogásuk ilyen következményekkel jár, mint ami tegnap a Vörösmarty téren kialakult. Ez annál is inkább így van, tisztelt képviselőtársaim, mert a Kendermag Egyesület április 14-én jelentette be, hogy demonstrációt kíván tartani, ahol el akarják mondani a véleményüket; ezt követően, április 29-én, ugyancsak a Vörösmarty térre, a Szabad Magyarországért Mozgalom nevében tettek hasonló bejelentést; illetve április 22-én Horváth Éva jelentette be egy harmadik szervezet nevében, hogy ugyancsak a Vörösmarty téren kívánja a drogtörvény liberalizálásának szándékáról szóló véleménynyilvánítását saját maga is, ezer fő részvételével, csendes demonstráció formájában megtenni.
Szeretném emlékeztetni önöket arra, a gyülekezési törvény ilyen esetben a rendőrségnek azt engedi mérlegelni, hogy ha népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyezteti a bejelentett demonstráció, illetőleg ez a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével jár, nos, ilyen esetben a rendezvény adott helyszínen vagy időben való megtartását a rendőrség megtilthatja. Egyébként a gyülekezési jog szerint a rendőrségnek engedélyezési jogosítványa nincsen.
Tekintettel arra, hogy ugyanarra a helyszínre több bejelentés érkezett, az ilyenkor egyébként kötelező eljárás szerint az érintett szervek és a BRFK képviselői egyeztetést tartottak. Valamennyi bejelentő és az érintett szerv egyeztettek arról és megegyeztek arra vonatkozóan, hogy a demonstráció zavartalan megtartása érdekében a tér mértani középvonala mentén kétsoros kordonrács kerül felállításra, amely egy biztonsági sáv létesítésével megosztja a teret. (Folyamatos zaj a Fidesz padsoraiból.) Szeretném hangsúlyozni, hogy valamennyi érintett szervezet, amelyik a demonstrációt bejelentette, ezt ismerte, tudomásul vette, és ezt aláírásával igazolta. Azonban az ezt követő időszakban, amikor elindult a gyülekezés, a rendőrök érzékelték, tapasztalták azt, hogy a tér egyik oldaláról az ellendemonstrálók, akik készültek megzavarni a másik demonstrációt, folyamatosan átszivárogtak a másik oldalra, és már régen nem arról szólt a történet, hogy ki hogyan tudja a véleményét a nyilvánosság előtt elmondani, hanem az ott kialakult helyzetben egyértelművé vált, hogy provokatív magatartással az egyik rendezvény a meghiúsulás felé tart.
Szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy a gyülekezési törvény szerint valamennyi rendezvény biztosítása a szervezők feladata, azonban ha olyan helyzet alakul ki, és ezt is a törvény mondja ki, hogy ez lehetetlenné válik, akkor a szervezők kérhetik a rendőrség közreműködését. A tegnapi napon is arra került sor, hogy a rendőrség kénytelen volt ezt saját maga kezdeményezni, hogy ennél súlyosabb helyzet ne alakuljon ki, így a rendezvény gyakorlatilag megszakadt, és az ottani demonstrációnak, ha úgy tetszik, véget kellett vetni.
Szeretném kifejezni abbéli sajnálkozásomat, hogy Magyarországon ma a szólásszabadság gyakorlásának a kultúrája ilyen módon alakult. Nem félek kimondani: szégyelljék magukat azok, akik provokációval megakadályozták, hogy valaki a véleményét a gyülekezési jogban foglalt jogok alapján a (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Éljen az alkotmány!) nyilvánosság előtt, úgy, ahogy ezt egy szabad demokráciában szokás, elmondhassa. (Taps az MSZP padsoraiból.) Valamennyiünk számára van tanulság, tisztelt hölgyeim és uraim, és én őszintén remélem, hogy a patkó másik oldalán ülők, akik (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) most bekiabálnak, hajlandók lesznek egyszer végre végiggondolni, mit is jelent az, hogy demokráciában, gyülekezési jog alapján, szólásszabadságot gyakorolnak személyek és civil szervezetek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Loppert Dániel!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem