DR. WEKLER FERENC

Teljes szövegű keresés

DR. WEKLER FERENC
DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az előttem szólók részletesen ismertették az országgyűlési határozati javaslat tartalmát. Erről a bizottság nevében Balsay alelnök úr beszélt, a kormány képviseletében pedig Szekeres államtitkár úr az országgyűlési határozat létrejöttének körülményeiről szólt. Szeretném megerősíteni, hogy ez az országgyűlési határozat egy politikai megállapodás végterméke, amelyet a területfejlesztési bizottságban a kormány képviselőivel közösen hoztunk meg és terjesztettünk az Országgyűlés elé.
Szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmet, hogy ez nem azon országgyűlési határozatok közé sorolódik, ahol egy kipipálással azt lehet majd mondani, hogy meghozta az Országgyűlés ezt a határozatot, aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem lesz belőle semmi. Ugyanis a határozat végén határidő is szerepel a kormány számára, ameddig ezeket a feladatokat végre kell hajtani. Azt gondolom, hogy ez és az a szándék, hogy a kormány ebben partner, jelzi, hogy mind a négy frakció fontosnak tartja ezeket a megoldandó feladatokat; de azt is jelzi, hogy ellentétben az előző évekkel, számon kérhető vállalásokat is hajlandó támogatni a kormány.
A Balsay képviselő úr által említett négy pont természetesen a területrendezés és területfejlesztés szempontjából fontos témakörök, de azért azt is tudjuk, hogy az év hátralévő hónapjaiban újabb feladatokat fogunk megtárgyalni az Országgyűlésben. Ismereteim szerint a kormány újabb országgyűlési határozati javaslatokat készít elő például a kistérségi lehatárolás újszabályozásáról, például a területfejlesztési pénzeszközök újraosztásának rendszeréről, amelyet az Országgyűlés elé fog terjeszteni. Tudjuk azt is, hogy maga a területfejlesztési törvény is ebben az évben az Országgyűlés elé kerül. Ha ezeket a határozati javaslatokat és törvényjavaslatokat egységes csomagként kezeljük, akkor - azt kell mondani - a területfejlesztés és a területrendezés teljes spektrumát az elkövetkező hónapokban módunk lesz áttekinteni. Bízom benne, hogy az a konszenzus, amely körvonalazódott - igaz, viták során és viták után - a területfejlesztési bizottságban, később az Országgyűlésben és a szavazások időszakában, az megmarad, és mind a négy frakció és a kormány is elsődleges célnak azt tekinti, hogy az ország területfejlesztési szempontból felkészüljön az uniós csatlakozásra, és ne legyenek olyan térségek, amelyek óhatatlanul lecsúsznak, és nem tudnak élni a csatlakozás nyújtotta előnyökkel.
Részben ezt szolgálja ez az országgyűlési határozati javaslat is, amikor a határ menti, általában fejletlen térségek problémáját külön kiemelten kezeli. Egyben azt is jelzi, hogy szükséges törvényi szinten áttekinteni azt a lehetőséget, amit az országhatárok mentén egyrészt az EU-tagállamokkal folytatható együttműködés jelent, másrészt az EU-tagállamokon kívüli azon államoknak az együttműködése tesz lehetővé, amelyek nem kerülnek most az EU tagjai sorába. Azt gondolom, hogy ebben Magyarország komoly szerepet vállalhat, közvetítő és híd szerepet, és ebből prosperálhatnak a határ menti térségeink.
Az SZDSZ képviselőcsoportja támogatja az országgyűlési határozati javaslatot, eleget tesz annak a politikai megállapodásnak, amely alapján ez a határozati javaslat született. Egyben azt reméli, hogy az év hátralévő részében az ehhez kapcsolódó egyéb jogszabályok is megszületnek, és így az uniós felkészülés zavartalanabb lesz ezen a területen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem