PETTKÓ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Egy év után a Medgyessy-kormány túl van az ellenzéki, a miniszterelnöki, kormányzati, pártbéli, politológusi és médiaelemzésen. Megmérettettek, és voltak, akik könnyűnek találtattak, még a miniszterelnök úr által is.
A tudásalapú, esélyegyenlőséget biztosító társadalom jelszavával indult kormány felelős minisztériumát a Szabad Demokraták Szövetségének jelöltje irányíthatja továbbra is. Ez a rendszerváltó párt, évtizede hűen önmagához, a szabad piacot, az éjjeliőr-államot, a szabad kapitalizmus hátrányait kiküszöbölő minimális állami beavatkozást, az állami monopóliumok lebontását, az egyének és azok öntevékeny közösségének vállalkozási szabadságát és az ezeket egységbe foglaló klasszikus liberális elveket képviseli, akár ellenzékben, akár kormányon van.
Egy éve a liberális miniszter azonban neokonzervatív politikát folytat. Klasszikus közgazdasági elméletek szerint az állam két módon befolyásolhatja a piacot: közvetett módon, szabályozók útján, illetve közvetlen módon, mint a legnagyobb jövedelemkoncentrációra képes gazdasági szervezet támogatásával, pénzügyi források rendelkezésre bocsátásával. Az SZDSZ az előbbi, míg minisztere az utóbbi híve. A párt a többszereplős szabad piacot támogatja, míg minisztere a külföldi tulajdonban lévő monopóliumot a magyar adófizetők pénzéből. Mintha egy vegyesboltosnak azt mondaná: bárhogy is megy az üzlet, barátom, mától több boltot nem nyithatsz! A monopóliumnak a szolgáltatás biztosítása nem éri meg, de a támogatásnak is köszönhető, realizált profit osztalék formájában megjelenik. Mennyi osztalékot kap a magyar állam ebből? Hol tartja a jövő májusig értékes aranyrészvényt, miniszter úr? Ismét a nagy szolgáltatókat támogatja a versenykorlátozó intézkedéseivel, lassítva az internet terjedését. Miért éri ez meg a magyar államnak? A 6/2003. IHM rendelet miért tiltja meg az olcsó, vezeték nélküli internetszolgáltatás további elterjedését?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem