DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Úr! Az országban elsőként az APEH-hez lehetett az adózók egy meghatározott része tekintetében elektronikus aláírással ellátott elektronikus dokumentumot, adatbevallást, illetve adatszolgáltatást benyújtani. Ehhez az APEH biztosítja az elektronikus aláírás hitelesítését is. Ezért nem érheti az a vád, hogy túlságosan lemaradt volna az APEH az információs társadalom által nyújtott megfelelő lehetőségekkel való éléssel.
Ugyanakkor az ön által felvetett kérdésnek van egy törvényi akadálya és van egy technikai nehézsége. A törvényi akadályt úgy lehet megfogalmazni, hogy jelen pillanatban az adózás rendjéről szóló 1990. évi többször módosított törvény azt mondja, hogy a fizetési kötelezettséget pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózóknak belföldi pénzforgalmi bankszámláról átutalással, pénzforgalmi bankszámlával nem rendelkező adózóknak belföldi postautalvánnyal vagy belföldi bankszámlájukról történő átutalással kell teljesíteniük. Azaz jelenleg nincs meg a törvényi feltétele annak, hogy akár bankkártyával, akár készpénzben lehessen adót befizetni.
Ön is elfogadta, elég furcsa lenne, ha az adóhivataloknál pénztár állna rendelkezésre. De nem erről szólnék, hanem a kártyáról. Kártyaügyben jelen pillanatban az a helyzet, hogy az ön által említett gyakorlat szerinti kártyaleolvasót minden további nélkül telepíteni lehetne az adóhivataloknál, a probléma csak az, hogy a jelenlegi szabályok szerint Magyarországon az egyes jogcímek adófizetési kötelezettségeit külön jogcímenként kell teljesíteni. Az elég bonyolult informatikai fejlesztést igényelne, hogy az adott kártyaleolvasó - ahogy ön kérte - az adóhivatalban egy ablaknál működjön; a jelenleg érvényes több mint ötven, az APEH által vezetett számlaszám közül melyikre történő átutalásra használatos adott időben? Nem azt mondom, hogy ez megoldhatatlan informatikai feladat, csak azt mondom, hogy jelen pillanatban a törvényi feltétel nem biztosított.
Az első lépés a megoldás irányában az lenne, hogy a törvény tegye lehetővé ezt a módot, és természetesen ezzel párhuzamosan kellene valamilyen módon biztosítani a bankkártyával történő fizetés informatikai hátterét. A munkálatokat el lehet kezdeni, de hogy mikorra érünk a végére, azt nem tudom megmondani.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem