DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Teljes szövegű keresés

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tudomásul veszem, hogy ön fog válaszolni, de ha megengedi, nem változtatok az interpellációm szövegén, amit a miniszterelnök úrnak címeztem.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön ez év februárjában Kiss Elemér lemondása kapcsán kijelentette: kormánya meg fogja őrizni a politika tisztaságát, a kormányoldalon állóktól pedig elvárja, hogy kerüljék még a gyanú árnyékát is.
Néhány nappal ezelőtt egy napilap arról tudósított, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter közvetlen munkatársai, valamint a Sulinet Programiroda vezetője “kellemes és kötetlen” hétvégét töltöttek el a Sulinet-program jelenlegi fővállalkozójának, az Elender Kft. vendégeként egy balatonkenesei luxusszállodában.
Meglehet, hogy a gyakori közbeszerzésben megfáradt köztisztviselők teljesen átadták magukat a felhőtlen pihenésnek és szórakozásnak, mint azt a meghívó ígérte, de az is lehet, hogy közben azért szót váltottak az éppen indulás előtt álló Sulinet 2 pályázati kiírásról is, amelynek egyik potenciális pályázója az álomhétvégét szervező cég.
A vitorlázást és egyéb kirándulásokat is ígérő programot Hriczu Anita, Magyar Bálint oktatási miniszter kabinetfőnöke szervezte az Oktatási Minisztérium részéről.
A résztvevők az Oktatási Minisztérium részéről jórészt megegyeztek azokkal, akik egy informatikai minisztériumi jegyzőkönyv tanúsága szerint már tavaly novemberben ismerték az idén januári, nyíltnak mondott Sulinet-tender győztesét. (Dr. Áder János: Hát, mik vannak!)
(15.40)
A Sulinet-üzlet azonban más informatikai cégek fantáziáját és pénztárcáját is megmozgatta: ez év januárjában a Cisco nevű informatikai világcég fizette Magyar Bálint miniszter, Csepeli György politikai államtitkár, Sári Lajos helyettes államtitkár, Koltai Péter informatikai miniszteri biztos és természetesen Hriczu Anita kabinetfőnök amerikai és mexikói utazását. (Moraj az ellenzék soraiban.) Az ingyenes tengerentúli utazás azonban majd' 100 ezer dollárjába, több mint 20 millió forintjába került az adófizetőknek, mert a kirándulás ideje alatt (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen!) ekkora összegű közbeszerzés nélküli szerződést írt alá az Oktatási Minisztérium a meghívó céggel és magyarországi leányvállalatával, ami további legalább 70 millió forintos üzletet is fog hozni az önzetlen informatikai cégnek.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Figyelj!) Etikusnak és jogszerűnek tartja-e, ha egy közbeszerzés előkészítéséért felelős személy az egyik potenciális pályázó meghívására hétvégi luxusnyaraláson vesz részt? Elfogadhatónak tartja-e, ha kormánya egyik tagjának és vezető munkatársainak amerikai utazását egy olyan cég fedezi, amely minisztériumi megrendeléseket kap, és amely cég magyarországi bevételeinek egyharmada az adott miniszter felügyelete alá tartozó megrendelésektől függ? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Rávetül-e ön szerint a gyanú árnyéka Magyar Bálint miniszterre a Sulinet-programmal összefüggő állami megrendelések miatt? Kíván-e bármilyen konzekvenciát levonni az említett ügyből? (Az elnök ismét csenget.)
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem