DR. MAGYAR BÁLINT

Teljes szövegű keresés

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselőtársaim! A Cisco Systems céggel kötött mintegy százezer dollár értékű szerződés a Cisco által kifejlesztett és világszerte elismert digitális tananyagra vonatkozik, mégpedig az ötödik-nyolcadik modul magyar verziójának elkészítésére. Ezt az együttműködést az előző kormány ideje alatt a Fidesz vezette Oktatási Minisztérium kezdeményezte, akkor az első négy modulra vonatkozóan. A közbeszerzési törvény szerint pedig ebben az esetben azért nem volt szükség közbeszerzési eljárásra, hiszen a Cisco 180 millió forintos kifejlesztett programját bocsátotta ingyen Magyarország rendelkezésére. A magyar hozzájárulás nem más, mint ezen program magyar verziójának az elkészítése, ami töredéke ennek az egész összegnek. Lényegében a Cisco volt az, amely egy nagylelkű felajánlást tett az Oktatási Minisztérium számára, illetve a magyar iskolák számára, hogy ezt a programot be lehet vezetni. Aláírásra került egy szerződés, amely a Cisco részéről egy együttműködés nyomán ingyenesen a magyar oktatás számára rendelkezésére bocsátotta továbbá Virtuoso nevű internetes távoktatási keretrendszerét is.
Az interpellációban említett mexikói út hivatalos kiküldetés volt, az ottani szakképzési miniszterhelyettes fogadta a delegációt, az OM munkatársainak delegációját (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Ki fizette?), és a szakképzésben alkalmazott különböző fejlesztéseket, elsősorban a számítógép oktatásban való felhasználását, távtanulási megoldásokat tekintettek át. Ennek az útnak a költségeit az Oktatási Minisztérium fizette. (Dr. Répássy Róbert: És az amerikai utat?)
Az amerikai út költségeit, ahogy azt ön említette, a Cisco fizette… (Moraj az ellenzék soraiban. - Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: Mondjon le, mondjon le! - Az elnök csenget.) Elnök Úr! Életem során sok időt töltöttem Amerikában. Ugye, nem gondolják azt, hogy három napra azért utazom ki, hogy valaki fizesse az utazásom költségeit? (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiból: De!) Ezt a szerződést írtuk alá. Képviselőtársam, úgy látszik, magából indul ki. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Az Elender Kft.-t érintő újságcikkben szereplő személyek egyike sem vesz részt a közbeszerzési ajánlatkérés dokumentációjának elkészítésében, és egyikük sem fog részt venni a közbeszerzés elbírálásában. Az oktatási tárca és informatikai tárca közös Sulinet-közháló tenderkiírását külső bonyolító cég készíti, amelynek kiválasztása nyílt közbeszerzési eljárás során történt. Műszaki kérdésekben az Informatikai Minisztérium szakemberei vesznek részt a munkában, illetve még egy külső tanácsadó cég. A tender elbírálása után az új rendszerben körülbelül 8-15 cég fog részt venni a Sulinet-közháló üzemeltetésében. Az egész pályázatnak, a közhálókiírásnak az a lényege, hogy megszüntesse azt a kényszer-monopóliumot, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy egy cég volt képes több mint fél évtizeddel ezelőtt a Sulinet-pályázat keretében biztosítani a feltételeket az ország iskoláinak bekötésére az informatikai hálózatra, az internethálózatra, most ne egy cég, hanem verseny keretében lehetőleg sok cég láthassa el ezt a feladatot.
A Fidesz által vezetett Oktatási Minisztérium a '97-ben elindult Sulinet-programot az előző kormányzati ciklusban lelassította, a sávszélességek megfelelő emelését elmulasztotta, éppen a legfontosabb feladatának a program átkeresztelését tartotta, négy év kormányzás után most természetesen mégis megélénkült a figyelme. Ha a Fidesz ekkora figyelmet fordított volna az elmúlt négy évben a Sulinet-program tartalmi modernizációjára és fejlesztésére, akkor az a digitális szakadék és lemaradás, amely nemcsak Nyugat-Európától választja el a magyar iskolákat ezen a téren, hanem a kelet-európai országoktól is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), nem lenne ilyen szinten.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem