DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ez év február 14-én megállapodás jött létre a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Tej Terméktanács között - (Zaj.) csendesebben, fiúk! (Zaj. - Az elnök csenget.) - a kiszámítható tejpiac biztosítása érdekében. Ebben a megállapodásban többek között a megállapodást aláíró felek vállalták a 2003-ban várható 400 millió liter tejtöbblet levezetését 200-200 millió liter megosztásban.
A minisztérium által meghirdetett intézkedések - önkéntes termeléskorlátozás, állami kvótafelvásárlás - nem hozták meg a várt eredményt, a termelést csökkentő hatása csak 30 millió liter lett. Most sajnálhatjuk igazán az iskolatej-akció megszüntetését, amely további 40-50 millió liter tej elhelyezését biztosította volna, ahogy erről a mellettem ülő Pichler Imre március 3-án itt a parlamentben beszélt.
A Tej Terméktanács nemcsak hogy eleget tett vállalásának, de a minisztériumi intézkedések elégtelensége miatt a tagjaitól az általa kezelt 200 millió liter tejfeleslegre összegyűjtött forrásokat az első évben kénytelen felhasználni. Ezzel a terméktanács - szinte erején felül - viszont meg tudta őrizni az elmúlt hat év következetes munkájának eredményét, a szabályozott tejpiacot.
Ismert a minisztérium javaslata a probléma megoldására, amely a Tej Terméktanács elnökének véleménye szerint az év második felében összességében 20 százalékos termeléscsökkentést követelne. Ennek a következményeiről nincs időm beszélni, de azt hiszem, katasztrofális eredménye lesz az ágazatra nézve, hiszen azoknak a kapacitáscsökkentéseknek és piacvesztéseknek, amelyek ennek következtében előállnak, a helyreállítása bizony éveket venne igénybe, ráadásul mindez az uniós csatlakozás előtt tizenegy hónappal.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmondottak alapján kérdezem, mit kíván tenni a minisztérium, hogy az említett megállapodásban foglaltaknak megfelelően teljesítse vállalt kötelezettségét. Megkapja-e a kormánytól a szükséges pénzügyi forrásokat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a tejpiac összeomlásának megakadályozása érdekében - egy pillanat! -, vagy a megállapodás megszegésével áthárítja a terheket az ágazat szereplőire?
Köszönöm. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem