GLATTFELDER BÉLA

Teljes szövegű keresés

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ismeretes, hogy a magyar mezőgazdaság Európai Unióhoz való csatlakozásának egyik kulcskérdése az, hogy vajon a magyar gazdák megkapják-e majd mindazokat a támogatásokat, amelyeket a régi tagállamok gazdái megkapnak, vagy majd hátrányos helyzetbe kerülnek, és ők nem kapnak olyan támogatást, mint a régi tagállamok gazdái. Nos, ez a kérdés eldőlt, hiszen a csatlakozási szerződésről döntés született, és tudjuk, hogy ennek a hosszan tartó bizonytalanságnak az a vége, hogy a magyar gazdák az Európai Unió költségvetéséből csak a régi tagállamok gazdáinak járó támogatás 25 százalékát, az egynegyedét kapják meg az első évben. Itt egy nagyon hosszú időszak lesz az, amikor minden évben növekszik az EU által adott támogatási összeg, hányad, s végül eléri majd a 100 százalékot.
Viszont lehetőséget kaptunk arra, hogy a magyar költségvetésből, vagyis a saját pénzünkből kiegészítsük ezt a támogatást. Ezt a 25 százalékot az első évben 55 százalékra, s ahogy nő az Európai Unió által nyújtott támogatás, úgy azzal párhuzamosan növeljük azt a mértéket, ameddig mi majd kiegészítést adhatunk.
(18.10)
Tudjuk, hogy nem kevés pénzről van szó. Hiszen a legegyszerűbb esetben is megközelítőleg 85 milliárd forintnyi költségvetési terhet jelentene a magyar költségvetésnek az, ha a megengedett legnagyobb mértékben kiegészítenénk a közvetlen kifizetéseket. Viszont elképzelhető olyan megoldás is, ha az úgynevezett egyszerűsített kifizetési rendszert választjuk, amikor ennél még 22 milliárd forinttal is nagyobb lenne az ilyen célra fordítható állami támogatás, vagyis akár 107 milliárd forintra is rúghatna ez az összeg. Ez egy nagyon komoly költségvetési teher a magyar állam számára.
Éppen ezért abban az időszakban, amikor egyre több társadalmi problémára az a válasz hangzik el a gazdaság és a költségvetés nagyon rossz állapota miatt, hogy már erre sincs pénz, arra sincs pénz, amarra sincs pénz; nincs pénz a tejágazat helyzetének rendezésére, nincs pénz arra, hogy az aszálykárokat és a fagykárokat enyhítsék, pedig erre mindig volt pénz a rendszerváltás óta, és idén történik meg először - ha ez egyáltalán megtörténhet majd, kíváncsi vagyok erre -, hogy semmifajta kárenyhítést az elemi károkat szenvedett termelők nem kapnak, akkor a magyar mezőgazdasági termelőkben felmerül, hogy vajon tényleg meg fogják-e majd kapni ezt a közvetlen kiegészítést, ennek a kiegészítését a magyar kormánytól, a Magyar Országgyűléstől.
Hogy ez a bizonytalanság mennyire eleven, azt az is tükrözi, hogy maga a kormány is benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot, miszerint a 30 százalékos kifizetést majd meg kell kapniuk a gazdáknak. Ezt már elfogadta az Országgyűlés, megjegyzem meglehetősen furcsa körülmények között, mert egyetlenegy ellenzéki módosító javaslatot sem fogadott el a kormányoldal, amit ehhez az országgyűlési határozati javaslathoz nyújtottunk be. Pedig sok, szerintem hasznos módosító javaslatunk volt. Például volt olyan, amely azt célozta, hogy ezek a közvetlen kifizetések, illetve a hozzájuk kapcsolódó magyar nemzeti kiegészítő támogatások adómentesek legyenek. Ha már egyszer a magyar gazdák kevesebb támogatást kapnak, mint uniós versenytársaik, akkor ne növeljük azzal a hátrányukat, hogy mi ezt megadóztatjuk.
De javasoltuk azt is, hogy a magyar kormány tartsa fenn azokat a nemzeti támogatásokat, amelyeket jelenleg is adunk, s amelyeket az Európai Unióban is adhatnánk, méghozzá a jelenleg alkalmazható legmagasabb összegen. Javasoltuk azt, hogy az Unió által nyújtott támogatásokhoz a teljes társfinanszírozási forrást biztosítsuk, hogy ne legyen egyetlenegy fillér sem, egyetlenegy eurócent sem, amit azért veszítünk el, mert nem áll rendelkezésre a magyar társfinanszírozás.
Javasoltuk, hogy több uniós támogatási programot már a belépés évében rögtön, azonnal vezessünk be. Persze ez is terheli a magyar költségvetést. Mivel ezeket a javaslatainkat elutasították az országgyűlési határozati javaslatban, ami egyébként szerintem általában is kevés garanciát jelentene a mezőgazdasági termelőknek arra vonatkozóan, hogy ezeket a pénzeket ténylegesen megkapják, mindezt benyújtottuk törvényjavaslatként. Hiszen a törvényjavaslat már tényleges garanciát jelentene, most ennek a törvénynek a napirendre vételét kérjük a magyar mezőgazdaság és a magyar mezőgazdasági termelők, a magyar gazdák érdekében.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem