DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Teljes szövegű keresés

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A termőföldről szóló törvény módosítását a szocialista kormány elsőrangúan kezelte, hiszen alighogy kormányra került, máris olyan módosítást hajtott végre, amellyel kiiktatta, kizárta a családi gazdaságoknak azt a lehetőségét, hogy megfelelő termőföldhöz jusson.
Az egész kampány során kétarcú volt mindaz, amit a Szocialista Párt a magyar választópolgárok felé közölt. Medgyessy Péter - akkor még miniszterelnök-jelölt - mindenütt azt mondta, hogy nyugalom, a magyar gazdákat támogatni fogjuk, nyugalom, a családi gazdaságokat támogatni fogjuk, és biztonsággal meg fogjuk tartani azt a helyzetet, hogy a családi gazdaságok fejlődhessenek. Mindeközben azonban más ígéretek is elhangoztak a Szocialista Párt részéről a saját klientúra irányába, amelyek arról szóltak, hogy a véleményeket fogjuk támogatni, amelyek arról szóltak, hogy a bérlők földszerzését fogjuk támogatni, amelyek arról szóltak, hogy lesz itt olyan konszolidáció, amely a nagybirtok kialakulását segíti, amelyek arról szóltak, hogy a családi gazdaságoknak pedig meg fognak szűnni azok a lehetőségei, amelyek a polgári kormány alatt adottak voltak.
Ma Magyarországon olyan helyzet van, olyan sorrend kialakítására került sor a magyar gazdák számára, ahol termőföldhöz jutásuk több mint kétséges. Többször elmondta itt az FVM-miniszter, hogy a mi korábbi törvényünk, törvénybe foglalt rendelkezésünk nem volt jó, hiszen mi annak idején második helyen nem szerepeltettük azokat az egyéni gazdálkodókat, akiknek pedig ott kellene lenni. Hát most ott vannak. Most egy olyan módosító indítványt nyújtottunk be, amely, úgy gondoljuk, ennek a sorrendnek is megfelelne, és úgy gondoljuk, hogy az a sorrend, amelyet mi felállítottunk, senkinek a hátrányára nem szolgál. Kizárólag arról van szó, hogy a családi gazdaságok, az egyéni gazdálkodók, akik még nem a családi gazdálkodást választották, megfelelő sorrendben, mindenekelőtt a szomszédokra kiterjedően, földhöz tudjanak jutni.
Itt azonban nem erről van szó, tisztelt Ház, hogy a mostani kormány ezt kívánná támogatni. Mert ha igen, és ha igaz mindaz, amit elmondott a miniszterelnök úr, akkor még miniszterelnök-jelölt a nagy országjárás során, hogy valóban a családi gazdaságokat akarják támogatni, akkor most támogatni kellene ezt az indítványt. Hiszen egyetlenegy jogosítványt sem veszünk el senkitől, kizárólag arról van szó, hogy a családi gazdaságokat kívánjuk olyan helyzetbe hozni, hogy az Európai Unióba már úgy jussanak el, hogy megfelelő földterülethez jussanak. Igen, de erős kétségeink vannak, hogy mi fog itt történni, hiszen a Nemzeti Földalapnál már most azt lehet tapasztalni, hogy egészen más irányba mennek a dolgok, mint amit eredetileg ígértek. De azért hadd említsek meg valamit!
Nem olyan régen egy írásbeli kérdésre adott választ a miniszter úr. Itt arról volt szó, hogy az egyik gazdaságban valami különös módon egy angol cégnek juttattak földet. A miniszter úr segítséget kért abban a válaszlevélben, amelyet a képviselő úrhoz intézett, aki ezt az írásbeli kérdést hozzá intézte. Itt a lehetőség, készen vagyunk arra, hogy segítsünk. Készen vagyunk arra, hogy olyan helyzetet tudjunk teremteni, amely helyzet garantálja a gazdák számára, hogy meg tudják vásárolni a földet, és garantálja egyben azt is, hogy a magyar föld magyar tulajdonban maradjon.
(18.00)
Hiszen ezért akartuk, ezért kívántuk azt a helyzetet fenntartani, amelynél minden jogi és az Európai Unió által is elfogadott eszközt felhasználunk annak érdekében, hogy a termőföld megmaradjon a magyar gazda kezében.
Én ezért azt kérem most szocialista képviselőtársaimtól, de különösen azoktól, akik egyértelműen maguk is egyéni gazdálkodók, hogy ne tegyék, hogy önmaguk ellen szavaznak, hanem támogassák azt a javaslatot, amely az ő jövőjüket is, de az egész magyar agrárium jövőjét kívánja szolgálni. Mi a magunk részéről úgy kell hogy tekintsük, ha most a szocialista kormányzat, a Szocialista Párt és az SZDSZ ezt a javaslatot elutasítja, világos üzenetet küld a magyar gazdának: másodosztályú polgárok lesztek ebben az országban. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Egyértelmű üzenet lesz: marad a klientúra, marad a klientúrának kiosztandó föld, marad az a helyzet, ahol önök tőkét akarnak bevonni, de nem hazai tőkét, hanem külföldi tőkét, ami egyben a magyar föld elvesztését jelentené.
Én abban bízom, hogy még mindig van józan gondolkodás és jóakarat azokban a képviselőkben, akik majd szavazni fognak. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Ezért kérjük a támogatást, nem azoktól, akik ordítanak, mert azt gondolom, azoknak már elégséges földjük van, és bizonyosak abban, hogy majd ezt még meg is fogják kapni kiegészítésként.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem