VARJU LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Jó reggelt kívánok! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! 2003 a fogyatékkal élő emberek európai éve, melynek során a fő cél az, hogy az érintettek helyzete és esélye javuljon. Általános és rendszeresen ismétlődő panasz, hogy bár van fogyatékosügyi programunk, van esélyegyenlőségi törvényünk, mégis úgy érezzük, hogy a kedvező, pozitív változást kevesen érzékelik. A fogyatékos emberek nem jótékonykodást, hanem esélyegyenlőséget akarnak.
Éppen ezért olvastam nagy örömmel a költségvetési törvényben a fogyatékos embereket segítő, támogató szolgálatok működtetésének lehetőségéről. Sajnálatosnak tartom azonban, hogy a szolgálatok működtetésére csak azok az 50 ezres lakosságszámnál nagyobb települési önkormányzatok jogosultak, amelyek még ez évben támogató szolgálatot hoznak létre. Az a települési önkormányzat tehát, amelynek létszáma az elvárt létszámot nem éri el, de támogató szolgálatot szükséges létesítenie, semmilyen támogatásra nem jogosult.
A Csepel-szigeti, Kis-Duna menti térségben ugyanakkor elindult egy civil kezdeményezés, amely önkormányzati társulás formájában hívna létre támogató szolgálatot. A törvény jelenleg erre nem biztosít lehetőséget, még akkor sem, ha így jóval meghaladná a kívánt keretet. Javaslom tehát, végezzük el az adminisztratív gát felülvizsgálatát oly módon, hogy az önkormányzati társulás formájában is megvalósítható legyen a fogyatékos személyeket támogató szolgálat létrehozása és működtetése.
További nagy előrelépést biztosíthat a gondoskodásban egy, az 1995. év óta változatlan kormányrendelet, mely tartalmazza a súlyosan mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeit. A közlekedési kedvezmények között szerepel a közlekedési támogatás, melynek jelenlegi összege az alapösszeg és a meghatározott szorzószám szorzata. Az alapösszeg mértéke 7 ezer forint/év, a legnagyobb szorzószám 3,5. Ezzel a szorzóval megállapított támogatás azonban csak annak az 1-62 éves korú, súlyosan mozgáskorlátozott személynek jár, aki tanulói jogviszonyban van vagy munkaviszonyban áll. Amennyiben az érintett súlyosan mozgáskorlátozott személy sem tanulói jogviszonyban, sem munkaviszonyban nem áll, a támogatás összege az alapösszeg, tehát 7 ezer forint, amelyből gyakorlatilag egy alkalommal sem lehet egy autót megtankolni.
Javaslom, vizsgáljuk felül a közlekedési támogatás összegének értékét, illetve azt, hogy autópályadíj-kedvezményben részesülhessenek a súlyosan mozgáskorlátozott személyek. E lehetőség biztosításával az érintetteknek 2003 valóban az európai év lehet. Fontos, hogy a kiemelt jelentőségű időszakban a fő figyelmet az önálló életet segítő szolgáltatásokra fordítsuk. Az egyenlő hozzáférés, a részvétel mint cél eléréséhez arra is szükség van, hogy a források megfelelő elosztása révén javuljon a fogyatékkal élők részvételi képessége, és fokozatosan érvényesüljön az önálló élethez való joguk. A mindennapi életben sok fogyatékos embernek van szüksége támogató szolgálatra és szolgáltatásokra. Ez a támogatás összhangban áll a szolidaritás európai szociális modelljével, egy olyan modellel, amely elismeri az egymásért, kiváltképp pedig a segítségre szorulókért viselt közös felelősségünket.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem