DR. SCHVARCZ TIBOR

Teljes szövegű keresés

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! A mai vitanap arról szól, hogy a betegek vagy a profit védelme. Mi itt a mai felszólalásaink során szeretnénk elmondani, hogy mi a betegek érdekeit képviseljük, és képviselőtársaim a hozzászólásukban sorra el fogják mondani ennek bizonyítékait, és el fogják mondani ennek a kérdéskörnek több oldalát, beleértve a gazdasági és beleértve a betegjogi képviselettől kezdve az egész betegellátás teljes spektrumát.
Én most arról szeretnék önöknek beszélni, hogy mit tettünk eddig a betegek érdekében, és nagyon röviden megemlíteném azt, hogy mit szeretnénk tenni a betegek érdekében. Tegnap hangzott el napirend előtti felszólalásban, hogy egyéves a magyar parlament a mostani ciklusban. Ha emlékeznek képviselőtársaim, néhány képviselőtársammal és Csehák Judit miniszter asszonnyal együtt az alakulás pillanatában benyújtottunk néhány országgyűlési határozati javaslatot, többek között az egyik arról szólt, hogy az Országgyűlés hozzon egy határozatot arról, hogy fogadjon el egy népegészségügyi programot.
Ezt a népegészségügyi programot idén áprilisban a Magyar Országgyűlés egyhangúlag elfogadta, mert mögötte szakmai és politikai konszenzus volt. Ebben a népegészségügyi programban mi kifejtettük abbéli szándékunkat, hogy valóban tenni akarunk, tenni akarunk a magyar lakosság egészségi állapotáért, tenni akarunk a magyar betegekért. Ebben a programban szó van arról, hogy esélyt adunk azoknak, akiknek hátrányos helyzetük vagy rossz környezeti körülményeik miatt rossz az egészségi állapotuk, de esélyt szeretnénk adni a felnövekvő korosztálynak, esélyt szeretnénk adni az időseknek, esélyt szeretnénk adni a fogyatékkal élőknek.
Ez a program arról szól, hogy mivel ismert a magyar lakosság katasztrofális egészségi állapota, mi tenni akarunk, éspedig nem rövid távon, nem egy ciklusra szólóan, hanem egy tízéves programot meghirdetve tenni akarunk ezért, hogy javuljanak az egészségi mutatók, hogy Európában ne mi legyünk a legek országa, ahol a legmagasabb a daganatos halálozás, ahol a legmagasabb a szív- és érrendszeri megbetegedés, ahol a legmagasabb az alkoholos májkárosodás; azt hiszem, hogy sorolhatnám azokat a betegségeket, amelyekben a legek közé tartozunk.
Mint mondottam, van politikai és van társadalmi konszenzus e mögött a program mögött, és e mögött a program mögött nemcsak konszenzus van, hanem ellentétben az előző ciklusok népegészségügyi programjaival, pénz is van, pénz és elhatározás, és vannak kimunkált, részletes szakmai programok is. Tehát ez a program végrehajtható, van hozzá szervezet, van hozzá struktúra, és vannak hozzá anyagi források.
Megígértük a választási programunkban, hogy rendbe tesszük az egészségügyet.
(9.20)
Ezt elkezdtük, ennek egy része az elfogadott és most már a megvalósítás útjára került Johan Béla népegészségügyi program. A másik eleme az, amiről most itt a vita folyik, az átalakítás, az intézményi működési formák átalakításának törvénytervezete, a jogállási törvénytervezet, a harmadik eleme pedig az, amit nemsokára előterjesztünk: a financiális reform, az, hogy hogyan fogjuk finanszírozni az egészségügyet. Megtettük a döntő lépést, elindultunk a népegészségügy irányába, megtettük a második lépést, elindultunk az intézmény működési formáinak átalakításában, és mellétesszük a harmadikat, a finanszírozási reformot. Azt tudjuk, hogy pénz kell ezekhez a programokhoz, itt már szó volt arról, hogy 150, illetve 170 milliárd forint pluszt már tettünk az egészségügybe, a program mellett legalább 6 milliárd forint van, tehát nemcsak beszélünk, hanem teszünk, és ezeknek a cselekvéseknek van anyagi alapja és vannak programjai.
Tehát azt szeretném kihangsúlyozni, hogy valóban tenni akarunk, és nem álproblémákkal foglalkozunk, nem álproblémákkal ijesztgetjük az egészségügy szereplőit, és főleg nem a betegeket. Számunkra fontos a betegek védelme, a betegek egészségi állapota, ennek érdekében zajlik minden, és ennek érdekében tettük meg az eddigi első lépéseinket, és szeretnénk megtenni a többit is, ha a tisztelt ellenzéki képviselők ebben nem akadályoznának minket. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem