DR. NYUL ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. NYUL ISTVÁN
DR. NYUL ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az egészségügyi ellátórendszerben először az alapellátásban történt meg a privatizáció. Több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött ez a folyamat, és napjainkban is tart. Az alapellátáson belül a háziorvoslást, a gyermek-háziorvoslást, a fogorvoslást, a gyógyszertárakat érintette, és nem utolsósorban az otthoni betegápolást, a legfontosabb területeit az alapellátásnak, mondhatnám. Ha megnézzük ezt a folyamatot, töretlenül és egyenletesen haladt előre. Elmondhatjuk, hogy a folyamatnak tovább kellett volna menni, megakadt, és az egészségügynek nem vált előnyére ez, hogy ez a folyamat a többi szférában elakadt.
Hogy történik a háziorvoslásnál a privatizáció? Az önkormányzat feladata az alapellátás biztosítása, tehát az elsődleges dolog egy alapellátási, mégpedig egy feladatátvállalási szerződés kötése az önkormányzattal. Ha ez megvan, a kamarai jóváhagyással és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jóváhagyásával mehet a szolgáltató háziorvos a finanszírozási szerződést megkötni az egészségbiztosítóval. Ma a háziorvosoknak mintegy 84 százaléka dolgozik ebben a formában, és jól dolgozik.
Mi kell ehhez, hogy ez jól működjön? Mindenképpen a finanszírozás erősítése. Az elmúlt évben sikerült egy 30 százalékos finanszírozásjavítást az alapellátásban a háziorvosoknál létrehozni. Ehhez hozzájárul az a finanszírozási forma, amit a műszerbeszerzés jelent, ez nagyon jelentős támogatás az egészségbiztosító részéről, és tudjuk azt, hogy az ingatlanvásárláshoz is ugyanez a lehetőség adott, és hosszú távon adott. Ez megnyugtató a háziorvosi praxisok működése szempontjából.
Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ezt a szolgálatot erősítjük. A sürgősségi betegellátás és ennek részeként az ügyeleti ellátás olyan formája, amit a mentővel kiváltott ügyelet jelent, nagyon komolyan az alapellátás részeként is tekinthető, és úgy lenne kívánatos, ha a háziorvosok jó része ebben a munkában tevőlegesen részt tudna venni. Az esélyegyenlőség biztosítása a nagyvárosokban e téren megtörtént, azonban vidéken, falun sajnos mindez a lehetőség ma még nem áll rendelkezésre. Cél, hogy megvalósuljon, és az egészségügyi kormányzatunknak az erre irányuló erőfeszítése ezt a célt kívánja szolgálni.
Mit lát mindebből a beteg? Kérem szépen, ma bemegyünk egy ilyen privatizált rendelőbe, jórészt jobb, emberibb körülmények fogadják a beteget. A kötelezően meglevő számítógép mellett és a kötelezően meglevő EKG mellett bizony megjelentek már a fizioterápiás berendezések, megjelent egy-két helyen már, különösen, ahol csoportpraxis működik, az ultrahang is.
Kérem szépen, mi a legfőbb célunk? Az, hogy a betegek ellátása lehetőleg otthon történjen. Tudjuk azt orvosként, hogy nemcsak a költséghatékonyság a fontos, hanem az is, hogy a beteg lehetőleg otthon, családi körülmények között gyógyuljon, a gyógyulás eredményessége is nagyon sok esetben itt igazán hatékony és jó. Megvalósul az egy orvos, egy beteg egysége, és megvalósul az, amit nagyon szeretnénk, hogy a családorvos valóban a családokat otthon lássa el. Nagyon fontos dolog az, amit nem győzünk hangsúlyozni, amit mindannyian észlelünk, nem betegként, orvosként egyaránt, hogy ez a jó irányú változás nem kerül a betegnek pluszkiadásokba. A szolidaritási elvű ellátást továbbra is fenntartjuk, mindenképpen az a cél, hogy a beteg ezért a plusz- és jobb ellátásért ne fizessen.
Tisztelt Képviselőtársak! A Johan Béla egészség évtizede programot közösen szavaztuk meg. Úgy gondolom, hogy ezt komolyan is gondoljuk. Ez a tízéves program nagyon sok és komoly feladatot ró nemcsak az egészségügyi szolgálatra, hanem össztársadalmi érdekből is nagyon fontos feladat. Meggyőződésem, hogy ebben a munkában a háziorvosokra oroszlánrész hárul feladatként. A megelőzés, a gyógyítás és a gondozás olyan feladat, amit ma is végeznek háziorvos kollégák, de ennek a hatékonyságát növelnünk, javítanunk kell.
Meggyőződésem, hogy a háziorvosi privatizáció a magyar egészségügy sikertörténete. Bízom benne, hogy ugyanezt el fogjuk tudni mondani az egészségügyi programunkról, a Johan Béla egészségügyi programról is, és bízom benne, hogy közösen munkálkodunk ezért.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem