MANNINGER JENŐ

Teljes szövegű keresés

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Sokan mondják, hogy Magyarország a legek országa. Legalábbis annyi igaz, hogy az elmúlt egy évben itt volt a legnagyobb a miniszteri béremelés, itt zárják be a legtöbb iskolát, itt a legnagyobb a lakosság adóterhe, és itt a legmagasabb az autópályadíj is.
Az M5-ös autópálya szerződéséről hangzott el talán eddig a legtöbb interpelláció és kérdés. Ennek az az oka, hogy itt kell fizetni Európa egyik legmagasabb autópályadíját. Ez azt eredményezte, hogy az autósok kisebb része bosszankodva fizeti a magas útdíjat, a többség pedig a túlzsúfolt 5-ös főúton közlekedik. Az 5-ös főút mentén lakók életminősége jelentősen romlik. A forgalom 40 százalékát a tehergépjárművek adják, jelentős zaj- és levegőszennyeződést okozva.
2003 végén lejár az autópályát üzemeltető cég Szegedig történő pályaépítési joga. 2004-től pedig a magas díj mellé nem jár állami támogatás. Végre itt lenne tehát az alkalom, hogy az autópályadíjat megfelelően csökkentsék. Fizethető árakat és matricahasználatot bevezetve lehetővé kéne tenni az M5-ös autópálya széles körű használatát. Az üzemeltető társaság ennek érdekében 2002 elején olcsóbb hitelfelvételre tett ajánlatot a minisztériumnál.
A választások után az új miniszter érdemi tárgyalásokat nem folytatott, holott soha ilyen jó lehetőség nem lett volna a szerződés megváltoztatására. Ellenkezőleg, a minap a híradásokból úgy értesültünk, hogy az M5-ös autópályát üzemeltető cég a számára előnyösebb hiteleket felveszi ugyan, de az árakat nem csökkenti. A hírek szerint ugyanakkor jelentős osztalékot vesznek fel, azaz tetemes hasznot vágnak zsebre. A koncessziós jogot gyakorló külföldi cég haszna tehát tovább nő. A magyar adófizetőket továbbra is több ezer forintos autópályadíjjal sarcolják. Az 5-ös főút mentén lakók életminősége, környezet-egészségügyi helyzete tovább romlik. Mindez úgy történt meg, hogy a közlekedési miniszter a szerződés értelmében asszisztál ehhez.
Miniszter úr, ha a sajtó híradása igaz, ön úgy oldotta meg a problémát, hogy tovább rontott a helyzeten. Mi lesz a következménye ennek a páratlan kudarcnak? Milyen személyi felelősséget állapít meg ön az üggyel kapcsolatban?
Várom válaszát. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem