MÁDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Kezemben tartom a KSH legfrissebb jelentését, és olvasom az MTI híradását, amely pontosan így szól: “Az építőipari termelés volumene 18,8 százalékkal alacsonyabb volt 2003 februárjában az egy évvel korábbinál.” A KSH arról is hírt ad, hogy “a legnagyobb, legalább 300 főt foglalkoztató építőipari szervezetek termelése csaknem 60 százalékkal esett vissza”. Ugyanakkor arról is beszámol, hogy “az építőipari vállalkozások január-februárban az egy évvel korábbinál 35 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek”.
Leállt az építőipar, megtorpantak az autópálya-beruházások, elbizonytalanodtak a lakásépítő cégek, és most az európai uniós csatlakozás küszöbén ez rendkívül komoly válságot mutat, hiszen joggal reménykedhetünk abban, hogy az európai uniós csatlakozás egy nagyon komoly építőipari fellendülést eredményezhet minden területen, autópálya, lakás és egyéb területeken is, az irodapiacon. Abban az esetben, ha ezek a magyar cégek nem tudnak megerősödni, és nem kapnak olyan megrendeléseket, amelyek biztosítják számukra, hogy az európai uniós versenyben helyt tudjanak állni, akkor könnyen előfordulhat az, hogy az európai uniós csatlakozás után a magyar nagyberuházásokat nem magyar cégek fogják végrehajtani, hanem csupán alvállalkozóként, bagóért tudnak közreműködni ezekben a munkákban.
Ennek elkerülése érdekében, úgy látom, hogy a kormány nem tesz semmit. A Széchenyi-terv leállt, aminek jelentős mértékű támogatási, addicionális forrásbeli lehetősége volt ezen építőipari cégek megerősödése tekintetében.
(16.10)
Azok a nagyberuházások is jelentős mértékben leálltak. Hogy egy példát mondjak - ez az ön szakterülete -, az M3-as autópálya megépült volna ez évben 30 kilométer hosszan, ehelyett jövőre talán megépül 17 kilométer hosszan.
Ennyi nagyon röviden. Nagyon aggasztóak ezek a jelenségek, az építőipari cégek joggal aggódnak a jövőt illetően. Várom mindenesetre a kormány válaszát. Nyugtassa meg őket, arra kérem!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem