CSERESNYÉS PÉTER

Teljes szövegű keresés

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ma egy interpellációban hangzott el az, hogy a kistelepülések nehéz helyzetben vannak 2002 májusa óta. Úgy gondolom, nemcsak a kistelepülések, hanem a kisvállalkozók is hasonló helyzetben érezhetik magukat.
Harmadszor fordulok önhöz a címben szereplő témában. Annak érdekében, hogy kizárjam a további félreértés lehetőségét, egy konkrét példa rövid ismertetése után tenném fel a kérdéseimet.
Egy nagykanizsai vállalkozó 2002. július 31-e előtt néhány hónappal vásárolt furgongépjárművet - szerencsétlenségére olyat, melynek a vámtarifaszámát megváltoztatták a nyár derekán, és így átsorolták személyautóvá. Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni.
Ön szerint hogyan kerülhette volna el a súlyos értékvesztést a nagykanizsai vállalkozó, amikor tavaly nyáron megtudta, hogy személyautó lett a teherautója, tehát a gázolaj áfáját nem igényelheti vissza 2003. január 1-jétől?
Mit javasol, hogyan pótolja a kieső havi több tízezer forintot, melyet elveszített azzal, hogy több ilyen gépjárműve után nem tudja a gázolaj áfáját visszaigényelni, annak érdekében, hogy egy alkalmazottját ne kelljen esetleg utcára küldenie?
Az ön véleménye szerint milyen irányban befolyásolta a szóban forgó gépjármű árát az a tény, hogy aki a vállalkozónktól idén megvásárolná a járművet, nem igényelhetné vissza sem a vételár, sem az üzemanyag, jövőre pedig már a javítási költség áfáját sem?
El tudja-e fogadni azt a véleményemet, hogy azon vállalkozásokat, amelyek már rendelkeztek a jogszabály módosítását megelőzően is a szóban forgó furgonokkal, jelentős egyszeri kár érné az értékesítéskor, mivel a vételár áfáját a vevő nem vonhatná le, és emiatt csak olcsóbban vásárolná meg az autót?
Egyetért-e azzal, hogy idén január 1-jétől folyamatos veszteség éri a gázolaj, jövő évtől pedig már a javítási költség áfa-visszaigénylési lehetőségének megvonása miatt is ezeket a vállalkozókat?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem