KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai felszólalásom címe: “Miért zárta ki a kormány a termelőket az EU gabonaintervenciós rendszeréből?”
A szocialista kormány agrárpolitikájának logikáját csak az tudja megérteni, aki saját bőrén tapasztalta a szocialista dialektika törvényszerűségeit. Sajnos, volt módunk és időnk megtanulni, most mégis némiképp meglepetésként hat, hogy ezt a „mást mondok, és mást teszek”-dialektikát az EU-tagságunk időszakára is át próbálják menteni szocialista barátaink. Bizonyosság az elmondottakra a most megjelent 2003. évi termésű élelmezési búza és takarmánykukorica intervenciós felvásárlásáról és közraktári támogatásáról szóló 54/2003-as FVM-rendelet. Ez a rendelet a szocialista jogfacsarás, a pártállami hippokratizmus, a szakmaiság álarca mögé bújt politikum és az európaiságra hivatkozó termelői jogfosztás mintapéldánya.
A rendeletet megelőző gabonaintervencióval kapcsolatos szocialista állásfoglalások egy külön tanulmányt érdemelnek. Elviekben a gabonaintervenciót támogató szocialisták 2001-ben szakmailag érhetetlen módon tiltakoztak, amikor az Orbán-kormány a termelői, felvásárlási árak emelésére és a piac élénkítésére intervenciós áron állami felvásárlást hirdetett meg. A kormányintézkedés hatására a termelők értékesítési pozíciói jelentősen javultak, a termelőket csupán szóban támogató szocialistáknak tehát a termelői érdekek segítése nem tetszett.
Ezután következett a szocialista kormányprogram agrárfejezetének meghirdetése, amely szóban ismét az EU-konform gabonaintervenciós rendszer bevezetését deklarálta. Nos, ezt az ígért EU-konform rendszert nemcsak a 2002. évi gabonaintervenciós rendelet nem tartalmazta, de még a most megjelent 2003. évi termésű élelmezési búza és takarmánykukorica intervenciós felvásárlásáról szóló FVM-rendelet sem tartalmaz EU-konform elemeket. Pedig a 2003. évi termésű gabona - mind a kalászos, mind a kukorica - értékesítése már a tényleges EU-tagságunk idejére és az EU-s gabonaintervenciós rendszer hatályának idejére is áthúzódik.
Az elmondottakból következik, hogy a most meghirdetett rendeletnek a 2006-ig meghirdetett EU-s intervenciós árak átvételét kellene tartalmaznia. Ehelyett a most meghirdetésre került intervenciós árak nemcsak tonnánként több ezer forinttal alacsonyabb árak, de a kukorica esetében ezer forinttal még a korábbi évek intervenciós árától is elmaradnak. Nesze neked EU-konform intervenciós rendszer! Nemhogy az EU-rendszer, de még az EU-s intervenciós ár sem került meghirdetésre. Vajon miért?
Az intervenciós rendeletből ez is kiderült, de ez már a szocialista dialektika keretein túllépő, a gabonatermelők elleni, törvénybe ütköző diszkrimináció. Idézem az FVM-rendelet 6. §-ának (6) bekezdését: „a termelő által 2004. április 15-ig nem értékesített, illetve fel nem használt búzát, illetve kukoricát megtestesítő közraktárjegyet - árujegy és zálogjegy - 2004. április 30-ig a termelő köteles a miniszter által kijelölt szervezetre átforgatni, aki az e rendeletben meghirdetett intervenciós áron megvásárolja az árut”.
A rendelet idézett helye nem mást tartalmaz, mint hogy a magyar termelők ki vannak zárva a búza esetében 2004. május 31-ig, a kukorica esetében a még tovább fennálló, az EU intervenciós rendszerén keresztül történő értékesítésből, ami természetesen az EU-s intervenciós árat jelentené számukra.
A 2004. május 1-jétől teljes jogú EU-tag Magyarország termelőit a szocialisták ezzel a rendelettel már most kizárták az EU-ból. Tehát 2004. április 30-án fillérekért, kényszeráron megveszi az állam a termelőktől azt a gabonát, amit ők, szocialistáék, egy nappal később, május 1-jén súlyos eurótöbbletáron értékesítenek az EU-s intervenciós rendszer felé. Vagyis saját zsebre történő nepperkedéssel kezdik az EU-tagságunk első napját, amely a termelők elleni súlyos diszkrimináció. De, mint említettem, ez már nem a szocialista dialektika kategóriájába, hanem a büntető törvénykönyv kategóriájába tartozik.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem