PÁSZTOHY ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Már nem akarom húzni a szót, de az általam tisztelt Pap János képviselőtársam felvetésére két-három gondolattal reagálnék.
A mezőgazdaságban az alapprobléma valóban az, hogy nem egy hosszú kitekintésű stratégia mentén történt a tulajdoni szerkezet átalakítása, az üzemi struktúra, a földbirtok-politika, a támogatáspolitika és a piacszabályozás kialakítása. 1992-ben, pontosabban 1991-ben kezdtük meg az átalakítást, hektikusan, cikcakkokban, és most isszuk annak a levét. Professzor úr, Horváth képviselőtársam említette a kaliforniai példát. Nekem is volt szerencsém Kaliforniában meg Dániában is járni; Dániában olyan stratégia mentén építették fel az agrárstruktúrát az 1800-as évek közepétől, hogy a termelő kezében van a 24 millió sertést feldolgozó vágóhíd, a finanszírozó bankrendszer meg a kereskedelmi rendszer is. Na de ott ez 150-160 év alatt alakult ki! Nálunk meg minden legyen, csak ne a szövetkezet, meg ne az, ami volt, hanem valami új! Úgyhogy 1991-92-ben 1945-47-re visszatérni ilyen gazdaságtörténeti, agrártörténeti fejlődés után kicsit ellentmondásos volt, és nem bölcsen - mint a németek a keleti agrárgazdaság átalakításakor - a kialakult struktúrából, lehetőségből, feltételrendszerből indultunk ki, hanem valami politikai lila ködből, és ennek következtében történt az, ami történt a magyar mezőgazdaságban.
Tudom, késő, hogy most, 2003 februárjában foglalkozunk ezzel a törvénnyel, már régen kellett volna - mondjuk, úgy a kilencvenes évek eleje táján.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem