VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ
VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság megtárgyalta az előterjesztést. A bizottság többsége azt a munkajogi jogharmonizációs folyamatot, amelynek utolsó jelentős lépése a benyújtott törvényjavaslatban szerepel, fontosnak, a munka világában előrevivőnek ítélte.
(10.00)
Ezért a törvényjavaslatot 12 igen szavazattal és 8 tartózkodással általános vitára alkalmasnak minősítette.
A munka törvénykönyve módosítása során öt európai uniós irányelv átvételére kerül sor. Különösen fontos ezek közül a munkáltatói jogutódlás esetén a munkavállalók jogvédelméről, a határozott ideig tartó munkavégzésről, a részmunkaidős foglalkoztatásról, a munkaidő megszervezésével kapcsolatos újabb szabályokról szóló irányelvek követelményeinek a magyar jogba történő átültetése.
A bizottsági vitában az irányelvek közül ellenzéki és kormánypárti oldalról egyaránt sokszor szóba került a részmunkaidős foglalkoztatás szabályainak átvétele. Sajnos, hazánkban az európai országokhoz képest ez a foglalkoztatási forma kevésbé elterjedt. Az irányelv átvétele elősegíti az ilyen jellegű foglalkoztatás elterjedését, hozzájárul az elterjedés akadályainak lebontásához. Lehetővé válik a foglalkoztatás rugalmasabbá tétele, a családi élet és a munkavégzés hatékonyabb összeegyeztetése, és fontos szerepet játszhat a munka melletti képzés és tanulás elősegítésében.
A bizottsági vitában többen fontosnak tartották kiemelni, hogy mielőtt a törvényjavaslat a tisztelt Ház elé került, ellentétben a korábbi évek kormányzati gyakorlatával, az Országos Érdekegyeztető Tanács megtárgyalta, a munkaadók és a munkavállalók hosszas vitában konszenzusra jutottak, és teljes mértékben egyetértettek a kialakított szabályokkal. Így tehát kölcsönös konszenzus alapján kerültek be a tervezetbe a jogharmonizációt nem érintő, de sürgős törvénymódosítást igénylő szabályok is. Ilyen a rugalmas foglalkoztatást jobban biztosító új ügyeleti, készenléti szabályok bevezetése, az anyák védelméről szóló egyezmény beemelése, a színlelt vállalkozások elleni, állami fellépéssel összefüggő szabályozás, és a munkavállalók védelmét szolgálja az a rendelkezés is, amellyel a rendes munkaidő alatt teljesíthetetlen teljesítménybér-követelményeket megállapító munkáltatók elleni fellépés válik lehetővé.
Mindezek figyelembevételével a bizottság többsége támogatja a törvényjavaslatot, és a tisztelt Háznak elfogadásra javasolja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem