PÜSKI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PÜSKI ANDRÁS
PÜSKI ANDRÁS, az MDF képviselőcsoportja részéről: (A hangosítás újból működik.) Tehát ennek a megoldása az egészségügyi törvénnyel és az abban kidolgozandó részletes szabályozással sem valósulhat meg. Rákényszeríti a társadalom az orvosokat, az ápolókat, a mentősöket arra, hogy megélhetésük érdekében korlátlan túlórát vállaljanak.
Az egészségügyiek bérrendezése sem lett teljes és megoldott, hiszen amit látszólagosan kaptak munkajogilag, azt pénzügyi szabályokkal elvonták, vagyis jelenleg több munkával kapnak ugyanannyi, esetleg kevesebb fizetést.
(11.10)
Gondolom, senki sem szeretne olyan bírósági per alanya lenni, amikor egy esetleges műhibát elkövető orvos arra hivatkozik, és azzal védekezik, hogy azért felejtette benne az operált betegben a tűt vagy egyéb eszközt, mert már alig látott a fáradtságtól a folyamatos, 72 órás ügyelet és készenlét után.
Szigorodott a határozott idejű munkaviszony meghosszabbíthatóságának törvényi feltétele. A javaslat szerint a hosszabbításra csak akkor kerülhet sor, ha azt a munkáltató jogos gazdasági érdeke indokolja, és az nem irányul a munkavállaló érdekeinek csorbítására. Ez a két egyenértékű törvényi feltétel nagy lépés a határozott idejű jogviszonyban tartás ellen, annak hosszabbítgatása ugyanis lényegesen nehezedik, sőt bíróság előtt önállóan is támadhatóvá válik. Ennek során, ha a hosszabbítás előírt feltételei nem igazolódnak be, a munkaviszonyt a bíróság határozatlanná alakíthatja át.
A konkrét törvényi szövegezés elejét veszi a többirányú, esetleg a munkavállaló hátrányára történő jogértelmezéseknek akkor, amikor megtiltja, hogy a munkáltató a munkavállalótól terhességére vagy annak hiányára vonatkozó igazolást követelhessen. Ez alapvető személyiségi jog biztosítását jelenti az anyák számára.
A tervezet a korábbiaknál pontosabban, az eddigi munkavállalói védelmet megőrizve és egyben újabb területekre kiterjesztve szabályozza a munkaviszony fennmaradását a munkáltató jogutódlása, továbbá a munkáltató egyes részlegeinek nem jogutódlás keretében történő tulajdonosváltása esetén is. Az új szabályozás a jogviszony fenntartásával lehetővé teszi a munkavégzésre irányuló jogviszonyban a munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, köztisztviselői jogviszony közötti átjárást. Ennek során a munkavállaló döntési szabadsága biztosított abban, hogy jogviszonyának változása csak hozzájárulásával történhessék, ellenkező esetben vagy marad a korábbi jogviszonyában, vagy pedig felmondásra és végkielégítésre számíthat.
A készenléti, ügyeleti díjazás változásával együtt a módosítás során változott a kiküldetés, illetve változik a kiküldetés esetén utazással töltött idő díjazása is. Ez egységesen az utazás megkezdésétől számítottan, a munkáltató által meghatározott helyen munkára várakozásnak minősül, és díjazása is azzal válik egyenértékűvé.
Összegezve tehát, a Magyar Demokrata Fórum a munka törvénykönyve módosításával egyetért, ezen módosítástól nem zárkózik el, de nem tartja még elég kimunkáltnak. Megoldhatók lettek volna a hiányosságok, de a kimunkáláshoz több idő és körültekintő munka kell. Bízom benne, hogy később módosító indítványokkal megoldhatók lesznek ezek a hiányosságok, és lehetővé teszik azt, hogy támogathassuk ezt a törvényt.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP, a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem