DR. ŐRY CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nagyon röviden szeretnék kapcsolódni Rákos Tiborhoz, hisz amit mondott, annak volt egy nagyon fontos eleme, mondhatnám úgy is, hogy ez nagyon fontos felismerés. Ezeknek az úgynevezett nem tipikus foglalkoztatási formáknak, illetve a színlelt szerződéseknek vagy annak a kérdésnek a vizsgálata, hogy most munkaviszonyban vagy vállalkozási szerződésben végezzen-e valaki munkát, itt valójában nem annyira jogi kérdésről van szó, nem jogi minősítési problémáról van szó, és ilyen értelemben keveset tehet a munkaügyi felügyelet a saját eszközeivel. Zárójelben jegyzem meg, eddig még nem mondtuk, hogy a munkaügyi felügyelet jogosítványainak a bővítését egyébként támogatjuk, szükséges és hasznos lépésnek tartjuk, de ebben az összefüggésben azt gondolom, hogy nem teljesen adekvát módon szerepel a munkaügyi felügyelet, hisz itt alapvetően gazdasági kérdésről van szó, és bizony az adók, járulékok, terhek, a gazdasági körülmények jelentősen befolyásolják azt, hogy akár a munkáltató, akár a munkavállaló akar-e, mondjuk, vállalkozási formában dolgozni munkaviszony helyett, tudva azt, hogy a vállalkozási formának számos hátránya van a munkaviszonyban végzett munkával szemben.
Mondok egy konkrét példát. Önök vezették be az azóta már többé-kevésbé besült, legalábbis csodafegyver minőségében besült, de azért mégiscsak számos területen és számos ember számára vonzó úgynevezett evát, tehát az egyszerűsített vállalkozói adót. Nos, az eva kapcsán, ha nem is annyian és nem annyira vállalkozók, viszont munkavállalók, akik eddig munkaviszonyban voltak, kifejezetten ösztönzik azt, hogy vállalkozóként alkalmazzák őket, hisz az eva lehetőséget nyújt nekik arra, hogy kedvezőbben, a munkáltató számára olcsóbban végezhessék a munkájukat, és így biztosíthatják vagy nagyobb biztonsággal végezhetik a munkájukat. Ez egy gyakorlat, amelyet vállalkozóktól és ügyvédektől (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) hallottunk, hogy van egy ilyen új tendencia. Ez mindenesetre mutatja azt, hogy egy gazdasági kérdésben ennek szerepe van.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr.
(12.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem