DR. ŐRY CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Filló képviselő úrnak mondanám, hogy persze, itt van a probléma: a szakszervezetek nyilvánvalóan a saját tagságukat képviselik, azokat képviselik, akik megválasztották őket.
Van úgy, hogy ők maguk választanak üzemi tanácsot is, mert ráadásul úgy gondolják, hogy a kettő megfér egymás mellett, kiegészíti egymást; máskor pedig nem szakszervezetek vannak ott, hanem üzemi tanácsot választanak, és szakszervezetet egyáltalán nem választanak. Pontosan erről van szó, hogy önök valamilyen okból, a jó ég tudja, miért, a szakszervezetek ellenségüknek tekintik az üzemi tanácsot, és ahol lehet, próbálják gyengíteni a jogosítványukat. Önök a múltkor elvették azt az egyébként fontos jogosítványát az üzemi tanácsoknak, hogy ahol nincs szakszervezet, ott nem kollektív szerződést, de kollektív szerződéshez hasonló megállapodást köthessenek. Ez egyébként egy nemzetközi gyakorlat, és pontosan azt célozza, hogy ahol nincs szakszervezet, nem tudnak tehát kollektív szerződést kötni, ott is lehessen néhány fontos kérdésben megállapodást kötni munkáltatónak és szakszervezetnek.
Most, ebben a módosításban a jogutódlás kapcsán már a konzultációs jogát is elveszik az üzemi tanácsnak, ezek szerint a munkáltatónak meg sem kell kérdezni majd az üzemi tanácsot, ráadásul ez az üzemi tanácsokra vonatkozó általános konzultációs feltétel, amelyik egy másik szabályban, egy másik paragrafusban van, ellent is mond egymásnak. Jelen esetben az a veszély fenyeget, ha így marad ez a szabályozás, hogy egy különös szabályozás fogja lerontani az általános szabályozásnak az érvényét, miközben a magyar joggyakorlatban ennek az ellenkezője az alapelv.
Tehát nincs ez jól így, erre szerettem volna felhívni a figyelmet, mindenféleképpen módosítókkal valahogy kezelni kell a problémát, ha csak a törvény belső összefüggéseire gondolunk, akkor is. De mondom, azt a szándékot, hogy gyengíteni az üzemi tanácsokat, feleslegesnek és értelmetlennek tartom, azzal nem tudunk egyetérteni.
Azt gondolom, hogy lassan be is fejezhetjük, mert amit lehetett, elmondtuk erről, és talán vannak még mások, akik a törvény más részeihez is szeretnének hozzászólni.
Köszönöm szépen a szót.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem