DR. CSAPODY MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ezt a törvényjavaslatot - kijelölt bizottságként természetesen - az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság is megtárgyalta, mégpedig február 10-ei ülésén, és mint minden egyéb, elénk kerülő törvényjavaslatot ezt is a bizottság profiljából adódó, sajátos szempontok szerint mérlegeltük. Például örültünk annak, hogy mindjárt az 1. §-ból idézzek, hogy a munkaviszonnyal kapcsolatosan tilos hátrányos megkülönböztetést alkalmazni a munkavállalók között nemük, koruk, családi vagy fogyatékos állapotuk, anyaságuk - különös tekintettel anyaságukra -, nemzetiségük, fajuk, származásuk, vallásuk, politikai meggyőződésünk, munkavállalói érdekképviselethez való tartozásuk vagy ezzel összefüggő tevékenységük, részmunkaidős foglalkoztatásuk - s a többi, fölsorol még néhányat -, a munkaviszonnyal össze nem függő körülmények miatt.
Elhangzott, de talán nem hiba megismételni, hogy az elénk került törvényjavaslat mint csomag öt közösségi irányelv jogharmonizációját kísérli meg megvalósítani, ezen túlmenően pedig olyan, az EU-jogharmonizációhoz nem köthető, persze azzal mégis kapcsolatban lévő, ámde rég szükséges változtatásokat is ebbe a keretbe kíván illeszteni. Ez az öt irányelv egyrészt a munkavállalók jogainak védelme, itt az üzletrészekről, üzletekről volt szó; másodszor a határozott, harmadszor pedig a részmunkaidős foglalkoztatásról, illetve munkavégzésről szóló különféle konvenciókat és egyezményeket hoz be új keretbe. Itt, a harmadiknál kell megemlíteni persze a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról szóló szabályozást, negyedszer a munkaidő megszervezésének a módját, ötödször pedig ugyanezt, de speciális területeken, úgymint a közlekedési dolgozók hatalmas nagy területét, ideértve persze a tengerészeket is.
Úgyhogy az emberi jogi, kisebbségi bizottság az ezeket az irányelveket rögzítő jogharmonizációs kerettörvényt megtárgyalta, és annak alapján, hogy ezek a változtatások éppen a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény és a vele összefüggő szabályozás keretei közé illeszkednek, én egyszerűbb helyzetben vagyok, mint azon képviselőtársaim, akik egy bizottsági álláspont megjelenítésekor többségi vagy kisebbségi véleményt kell hogy ismertessenek, mert arról tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a bizottság megtárgyalta a javaslatot, és azt egyhangúlag támogatta.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem