DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Azért tartom indokoltnak, hogy szóljunk a gazdaságfejlesztés lehetőségeiről ezekben a napokban, mert az elmúlt időszakban meglehetősen sok vita, sok kétség és sok téves nézet hangzott el ebben az ügyben.
Magyarország az elmúlt időszakban sajátos gazdasági pályát futott be: az elmúlt három évben a negyedévente mért gazdasági növekedés mutatója fokozatosan csökkent Magyarországon, még akkor is igaz ez, hogyha az ország növekedése kedvezőbb, mint az Európai Unió tagállamaié. A mindenkori kormánynak a beavatkozási lehetősége ebbe a folyamatba a piacgazdaság körülményei között korlátozott, be kell hogy tartson megfelelő szabályokat. A korlátozottságot mutatja a januári történéssorozat Magyarországon, amikor is a forinttal kapcsolatos árfolyamügyek, a forint elleni spekuláció kérdésében csak az utolsó fázisban volt lehetősége a magyar kormánynak a Nemzeti Bankkal együttműködve a megfelelő intézkedéseket meghozni annak érdekében, hogy Magyarországot nagyobb gazdasági kár ne érje.
Ugyanakkor a kormány az elmúlt időszakban, 2002 második félévében számos olyan javaslatot tett, amit az Országgyűlés később törvénybe foglalt, így javaslatot tett - és az Országgyűlés ezt el is fogadva beépítette a mindenkori érvényes magyar szabályozásba - olyan adó jellegű támogatásokra, olyan adózási szabályokra, amelyek a hazai vállalkozások, a Magyarországon működő cégek számára rendkívül fontosak; a későbbiekre kedvezményeket fogadott el. Ilyen módon elfogadtuk a gyorsított amortizáció elszámolási lehetőségét; a fejlesztési tartalék intézményét, amely lényegében adómentes fejlesztésiforrás-felhasználást tesz lehetővé a gazdálkodó szervezeteknek, csökkentettük a fix összegű egészségügyi hozzájárulás mértékét 1050 forinttal havonta; kedvezményeket vezettünk be a szakképzés, a felnőttoktatás, a foglalkoztatás támogatására; és lényeges intézkedésekkel csökkentek a befektetők, a vállalkozók adminisztrációs kötöttségei is. Ezekről a döntéseket a parlamenti többség hozta meg az elmúlt év végén, és ezen döntések következményei nyilvánvalóan a 2003. évben a vállalkozók működési feltételeit már lényegesen befolyásolják.
Ugyanakkor részben az erre az évre érvényes 2003. évi költségvetésben, részben pedig más intézkedések révén komoly döntések születtek az infrastruktúra fejlesztésében, az elérhetőség, a gazdaságilag elmaradott területek megközelíthetőségének a javítása tárgykörében, azért is, hogy a korábban tervekkel nem rendelkező vagy késleltetett tervekkel rendelkező útépítések folytatódjanak Magyarországon. Örömmel hallhatjuk, ma már látjuk a sajtóban is, hogy megszülettek azok a döntések, amelyek rövid időn belül az ország számos olyan területének autópályával történő elérhetőségét biztosítani fogják, amit régóta várunk, és régóta szeretnénk, hogy bekövetkezzen.
Emellett a hétvégi sajtóban találkozhattunk azzal is, hogy immáron újsághirdetések formájában közzé lett téve egyrészt a Smart Hungary-program, másrészt pedig a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program ez évre érvényes pályázatsora. Mindezek a pályázatok jól látható módon biztosítani fogják a Magyarországon működő vállalkozások számára azt, hogy versenyképességüket növelve, immáron az Európai Unió tagjaként Magyarországon a következő évben olyan gazdasági tevékenységet folytassanak, amely mind az országnak, mind az adott vállalkozásnak, azok tulajdonosainak megfelelő gazdasági megélhetést, jövedelemtermelést fog biztosítani. Fontosnak tartom azt is, hogy ezen programok, ezen pályázatok majdani értékelésekor az átlátható, ellenőrizhető döntéshozatal is biztosított legyen, nem úgy, mint az ezt megelőző időszakban.
Folytatódnak emellett olyan korábban megkezdett programok is, mint a Széchenyi-kártya, a kamat- és garanciadíj állami támogatásból fedezett részével kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelezése, folytatódik a mikrohitel-program, amelynél, remélem, a kormány figyelembe tudja venni a BVA által kialakított Budapest-hitel olyan paramétereit, amelyek a költségvetési forrásokon túlmenően a szabad pénzpiaci eszközök bevonását is lehetővé teszik a jövőben. És nagyon örülök annak, hogy az Európa-tervben meghirdetett, tőkepótlást szolgáló intézkedések igen sok hazai vállalkozás számára fogják megteremteni a felzárkózás lehetőségét.
A Magyar Szocialista Párt frakciója hangsúlyosan támogatja mindezeket az intézkedéseket mind az infrastruktúra-fejlesztés, mind az adórendszer egyszerűsítése, mind pedig az Európa-tervben meghirdetett intézkedések tárgykörében. Remélem, hogy a későbbiek során megfelelő eredményekről is be fogunk tudni számolni ezen programok befejezésével.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem