DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Külügyminiszter Úr! Nehéz dolga van mostanában a külügyminiszternek: kezelni kellett a nyolcak levele által kiváltott reakciókat, mondjuk, Prodi úrét vagy a német kormányét, arról a csekélységről nem is beszélve, hogy a magyar változat szövege és aláírói nem egyeznek meg a Timesban megjelent szöveggel és aláírókkal; meg a 4. cikkely, meg nem is folytatom, ez elég sok nehézség ahhoz, hogy egy viszonylag aprónak tűnő dolog elkerülte a reakció sorsát. Arra a rádióbejelentésre gondolok, amelyben Eörsi Mátyás felajánlotta, hogy ő lenne a legalkalmasabb személy az első EU-biztos posztjának a betöltésére, és cserébe azonnal fölkínálta az SZDSZ szavazatait a köztársasági elnöki választás MSZP-s jelöltje számára.
Tisztelt Miniszter Úr! Én ezt az ajánlatot három szempontból elfogadhatatlannak tartom: erkölcsileg, mert még nem volt meg a népszavazás, korai még az osztozkodás; szakmailag, hiszen nem lehet tudni, hogy milyen típusú emberre, milyen feladat ellátására kell vállalkoznia az első magyar EU-biztosnak; harmadjára pedig az a problémám, hogy noha jól tudjuk, hogy az EU-biztosok nem a hazájukat képviselik, hanem egy szakfeladatot látnak el a bizottságon belül, mégis 2004 és 2009 között szimbolikus megjelenítői lesznek Magyarországnak, hiszen minden tagállam egy biztost fog küldeni a bizottságba.
Méltányos és igazságos lehet tehát az, hogy ez a személy széles körű társadalmi elfogadottságot és támogatást kapjon Magyarországtól, ez nem pártalkuk kérdése. Az SZDSZ egyébként, azt hiszem, a kedvezménytörvény kapcsán és sok más alkalommal is eléggé bizonyította azt, hogy egy ilyen konszenzust egy SZDSZ-es jelölt mögé (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nehéz kiállítani.
Miniszter Úr! Volt-e háttéralku, vagy Eörsi Mátyás egyéni ötletét hallottuk az Info Rádióban? (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem