DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kérdésére, illetve javaslatára, hogy 2004-ben lesz-e még lehetőség az ültetvénytelepítésre és a gépvásárlásra, megnyugtató választ tudok adni, azonban szeretném figyelmeztetni is a mezőgazdasági termelőket. A kormány középtávú programja egyébként is kiemelten foglalkozik az agrárágazat műszaki és technológiai korszerűsítésével és természetesen az ültetvények fajtaszerkezetének a javításával is. Úgy gondolom, hogy ez a 2003-as támogatási rendszerben kézzelfoghatóan látható.
A nemzeti fejlesztési tervben, illetve az agrár- és vidékfejlesztési operatív programban a tárca 2006-ig kiemelkedő szerepet szán e feladatok elvégzésének. Ez azt is jelenti, hogy a forrásokat erre a területre szeretnénk koncentrálni.
Azonban tudni kell azt, hogy a 2004. évi agrárszabályozási rendszer kimunkálásánál már érvényesítenünk kell az Európai Unió közös agrárpolitikájának a normáit és az alapelveit. Ez az ültetvénytelepítések esetében azt jelenti, hogy az alma, körte, őszibarack és szőlő esetében a fajtaváltást és az elöregedett ültetvény pótlását kell előtérbe helyezni, mivel az ültetvényterület növekedésére e fajták esetében már nem lesz lehetőség. Aki az említett fajták esetében növelni akarja az ültetvényterületet, azt tudjuk neki javasolni, hogy még ez évben adja be a támogatási kérelmét, még abban az esetben is, ha ezt ütemezve csak későbbi időszakban tudja megtenni. Más ültetvénykultúrák esetében ez a szabály nem kerül érvényesítésre, a telepítések nagyságrendjét a piaci igényekhez kell alakítani.
Szeretném azt is leszögezni, most már az idő előrehaladtával, hogy 2004-től kezdve az önálló gépbeszerzések támogatására továbbra is lehetőség lesz az Európai Unióban.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem