KOCSI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény a kiskorúak védelme érdekében öt csoportba sorolja a rádiós és televíziós műsorokat, amelyek közül a műsorszolgáltatónak kell kiválasztania azt a kategóriát, amelynek a médiatörvény szerinti meghatározása leginkább megfeleltethető az adott műsor jellegének.
E besorolás alkalmával a műsorszolgáltató maga jogosult eldönteni, hogy egy-egy műsor az ön által említett második kategóriába tartozik-e, amelynek megtekintése 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott, vagy esetleg a magasabb, a 16 vagy 18 éven aluliaknak nem ajánlott műsorok csoportjába sorolandó.
Az ön által feltett kérdésben megfogalmazottakkal szemben önmagában nemcsak az a probléma, hogy a második kategória elnevezésében a műsorszolgáltatók lényegében ajánlanak bizonyos programokat a 12 éven aluli nézőknek, hanem az, hogy a sokak által nézett, ugyanakkor kétségtelenül a magasabb besorolásba tartozó jeleneteket tartalmazó műsorokat ugyanebben az alsó kategóriában sugározzák.
Lehet vitatkozni azon, hogy a médiatörvényben definiált korhatárok mennyire precízen és életszerűen vannak meghatározva. Az Országos Rádió és Televízió Testület által kiadott állásfoglalás azonban épp az esetleges kétértelműséget, a vitatható megfogalmazásokat hivatott pontosítani. Ezt az állásfoglalást a műsorszolgáltatók nyilván ismerik, az ORTT honlapján mindenki számára hozzáférhető, betartásának ellenőrzése a testület feladata. Azon műsorbesorolások esetén, amelyek a törvénnyel nyilvánvalóan ellentétesek, az ORTT jogosult és köteles fellépni a műsorszolgáltatóval szemben, és alkalmazni az ott meghatározott szankciókat.
A kormány ebben a tekintetben hatáskörrel nem rendelkezik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), az ORTT-t nem utasíthatja, legfeljebb felhívhatja a figyelmet a törvényt megkerülő műsorszolgáltatói magatartásra, ahogyan ezt a képviselő úr is megtette. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem