DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. A mai nap folyamán négypárti egyeztetés zajlott. Ezen a négypárti tanácskozáson a kormány három kérdéskörben kérte a támogatásunkat a Házszabálytól való eltérésre vonatkozólag.
Az egyik az volt, hogy ha az Európai Unió átveszi a parancsnokságot a Balkán térségében a NATO-tól, akkor fenntartjuk-e továbbra is azt a szándékunkat, hogy a Balkán térségében a magyar katonák békefenntartó tevékenységgel járuljanak hozzá a közös célkitűzésünkhöz. Ebben a kérdéskörben egyhangú álláspontra jutottunk: támogatjuk a Házszabálytól való eltérést.
A másik kérdéskör az volt, hogy Törökország megsegítéséhez, a török védelmi erők erősítéséhez hozzájárulunk-e egy országgyűlési határozat elfogadásával. Ebben a kérdéskörben szeretném leszögezni, hogy gyakorlatilag a négypárti tanácskozáson több módosító javaslatot megfogalmaztunk, ennek egy jelentős részét - örömünkre szolgálóan - a kormánypártok, a kormány tagjai beépítették a javaslatba.
(14.50)
Ugyanakkor vannak olyan kérdéskörök, amelyek nem szerepelnek a határozat tartalmi részében, hanem csak az indoklási részben. Fontosnak éreznénk, ha ezek az indoklási részből bekerülnének a határozati szövegrészbe is. Másrészt voltak olyan szempontok, amelyek további pontosítást igényelnek.
Frakcióülésünket ezt követően tudtuk megtartani. Nagyon fontos lenne, ha azok a módosító szándékok, amelyek megfogalmazódtak a Fidesz frakcióülésén, bekerülnének az előterjesztésbe. Szeretném önökkel tudatni, hogy a Fidesznek holnap 5 órakor lesz frakcióülése, és ezen az értekezésen fogjuk eldönteni, hogy milyen álláspontot alakítunk ki.
E helyen is szeretném leszögezni, hogy az egyeztetési szándékunkat továbbra is fenntartjuk, tisztában vagyunk a NATO-szövetségesi kötelezettségeink teljesítésével és támogatjuk is azt. Szeretném leszögezni önök előtt, hogy a Fidesz számára a legeslegfontosabb kérdés Magyarország biztonsága, és amikor a nemzetközi helyzet, úgymond, “fokozódik” (Derültség a kormánypárti oldalon.), amikor háború közeli időszakban felelős döntést szeretnénk hozni, akkor talán egy napot még megér ez a kérdéskör azért, hogy megfontolt és bölcs álláspontra juthassunk. Ehhez szeretném kérni a türelmüket, és bízom benne, hogy ezt támogatják.
A harmadik kérdéskör pedig - amit a házelnök asszony most fel sem hozott -, amely a négypárti tanácskozáson elhangzott, nem más, mint az Irak elleni háborúhoz való felzárkózásunk. Mi nem tartottuk fontosnak, hogy ez a kérdéskör ma bekerüljön az Országgyűlés elé. Örömmel láttuk, hogy a kormány levette ezt a javaslatot; gondolom, ez majd egy következő vita lesz a parlamentben.
Tehát Törökország megsegítéséről van szó. Ebben a kérdéskörben a holnap 5 órai frakcióülést követően tudunk határozott véleményt kifejteni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem