ZUSCHLAG JÁNOS

Teljes szövegű keresés

ZUSCHLAG JÁNOS
ZUSCHLAG JÁNOS, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! Az egészségügyi bizottság 2003. február 12-ei ülésén megtárgyalta az egészség évtizede Johan Béla nemzeti programját, és azt egyhangú szavazással általános vitára ajánlja.
Már a február 6-ai parlamenti nyílt nap sikere is azt bizonyította, hogy szükség van erre a programra, és azt is, hogy a társadalomban mekkora igény jelentkezik ennek a programnak a végrehajtására.
Az Egészségügyi Világszervezet 1998-as közgyűlése nemzetközi nyilatkozatot fogadott el az egészségről. Eszerint az egészséges, élhető élet egyike az alapvető emberi jogoknak. Az egészség évtizede Johan Béla nemzeti programjának célja, hogy minden magyar állampolgár a lehető legegészségesebben éljen. Ennek eredményeként reméljük, a következő tíz évben három évvel meghosszabbodik a születéskor várható élettartam Magyarországon, s ez az élet mind testi, mind lelki egészségben gazdagabb esztendőket fog jelenteni.
A program célkitűzéseit a bizottság jónak tartotta, kihangsúlyozta azonban, hogy a célokat többek között nagyon jól felépített kommunikációs stratégia segítségével lehet elérni, hiszen az egészségtudatos magatartás kialakítását már a családokban el kell kezdeni. Hangsúlyozták a legfogékonyabb korban, a gyermekkorban való nevelést, mert ebben a korban kell elkezdeni a környezet-egészségügyre, valamint az egész programra való ráhangolódást. Régi vágya az egészségmegőrzéssel foglalkozóknak, hogy a tantervekben is szerepeljen az egészségtudatos magatartás kialakítása.
A program végrehajtásakor a civil szervezetek, az egyesületek, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerepe nagyon fontos. A megvalósításban kiemelt szerepe lesz az alapellátás szakembereinek, a családorvosoknak, a védőnőknek, az ifjúsági orvosoknak.
(20.10)
A bizottság tagjai kiemelték a nemzeti programnak az ifjúságot érintő részét, amely azt kívánja elérni, hogy a fiatalok az egészséget valóban fontos értéknek tekintsék. Megfogalmazódott a kérdés, hogyan érhetjük el a gyakorlatban azt, hogy a fiatalok valóban egészségesen éljenek s egészségessé váljanak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták a bizottság tagjai az interszektorális kormányzati felelősséget a most napirenden lévő közoktatási törvény kapcsán is. Nem felejthetjük el, hogy napi testmozgás nélkül elképzelhetetlen az, hogy a fiatalok egészségesen éljenek, és tudjuk, hogy csak egészséges fiatalokból válik egészséges felnőtt.
Egyetértettek abban a bizottság tagjai, hogy csak akkor beszélhetünk egészséges társadalomról, ha a felnövekvő fiatalok is egészségesek lesznek, s ennek valóban az az alapja, hogy jó fizikai állapotban legyenek. A bizottság tagjai egyetértettek abban is, hogy bár a program szemléletváltást tükröz és sürget, ez nem csupán ágazati belügy, az ellátás jelenlegi gyógyításprioritása helyett a megelőzést, a későbbi ellátás helyett pedig a korai felismerést preferálja. A bizottság tagjai kihangsúlyozták, hogy az egészségügyi dolgozók képzése és továbbképzése ebből a szempontból is nagyon fontos dolog.
Összességében elmondhatjuk, hogy az egyik legfontosabb érték az egészség. Ennek megóvása nemzeti feladat, ezért fontos és példaértékű az egészség évtizedének Johan Béla nemzeti programja, és nem felejthetjük el, hogy ennek sikeres megvalósításához valamennyiünk közös akaratára és közös munkájára lesz szükség.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem