SZITKA PÉTER

Teljes szövegű keresés

SZITKA PÉTER
SZITKA PÉTER, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A környezetvédelmi bizottság múlt héten tárgyalta a H/1813. számú, az egészség évtizedének Johan Béla nemzeti programját. Bevezetésként fogalmazódott meg a bizottsági ülésen, hogy a magyar társadalmat egészségügyi és környezetvédelmi szempontból és metszetből tekintve, a különböző jelentéseket, statisztikai adatokat figyelve nem mindig a legrózsásabb kép vetül elénk. Ezért is kifejezetten öröm volt számunkra, hogy egy olyan komplex, hosszú távú és friss adatokat tartalmazó stratégiai program került a bizottság elé, ami ezeken a problémákon próbál segíteni.
A nemzeti programot nemcsak globálisan, hanem különböző területeit, különböző fejezeteit külön-külön is górcső alá vette a bizottság. Ezek közül szeretném kiemelni a nemzetközi környezet-egészségügyi akcióprogramot, amely olyan fontos célt fogalmaz meg, mint az egészséget támogató környezet kialakításának elősegítése. Ezzel kapcsolatosan olyan konkrét környezetvédelmi problémák kerültek megemlítésre, amelyek taxatíve a programban is szerepelnek, mint a talajszennyezettségi viszonyok, azbeszttartalmú szigeteléssel kapcsolatos problémák, dioxintérkép, a klímaváltozás globális hatásai, és még sorolhatnám tovább.
Elismeréssel nyugtázta a környezetvédelmi bizottság, hogy a stratégia megalkotása kapcsán nemcsak irányok és irányelvek kerültek megfogalmazásra, hanem ezekhez konkrét feladatok, konkrét akcióprogramok is társultak, mint ahogy a program végén lehet is olvasni a 2003-2004. évre vonatkozó megvalósítandó akciótervet. A bizottság hitét fejezte ki abban, hogy két év múlva, amikor majd újra a bizottság elé kerül ez a program, akkor a különböző programok mellé több pipát is tudunk tenni, jelezvén azt, hogy ezek a programok sikeresen megvalósultak.
Több kérdés és észrevétel is elhangzott a bizottsági ülésen, ezek közül szeretnék néhányat kiemelni. Megfogalmazásra került, illetve kérdésként vetődött fel, hogy ezeknek az akcióprogramoknak az ellenőrzése hogyan fog megvalósulni. A tisztelt előterjesztő megválaszolta, hogy folyamatos monitoring fogja követni ezeknek a programoknak a megvalósulását, és adott esetben erről tájékoztatást is adhat. Ellenzéki képviselőtársaim kérdezték, hogy a gyermekek tekintetében az egészséges életre való nevelés visszaköszön-e ebből a nemzeti programból. Természetesen igen, hiszen külön fejezet kezeli az anyagban az egészséges ifjúság programjait, valamint külön stratégiai irány kerül megfogalmazásra oktatási programok kialakítására.
Több bizottsági tag is jelezte annak a feladatnak a fontosságát, hogy a második nemzeti környezetvédelmi program fontos részét képező környezet-egészségüggyel, valamint az agrár-környezetvédelmi programmal összhangba kell hozni a Johan Béla nemzeti programot és ennek a programnak bizonyos fejezeteit.
Összefoglalva tehát, a H/1813. számú, az egészség évtizedének Johan Béla nemzeti programja országgyűlési határozati javaslatot a bizottság 20 igen szavazattal, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem