RÓZSA ENDRE

Teljes szövegű keresés

RÓZSA ENDRE
RÓZSA ENDRE, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Tisztelt Parlament! Tisztelt Elnök Úr! Mindenekelőtt úgy gondolom, hogy a napirendi pont kapcsán ki kell emelni azt, hogy a nemzeti fejlesztési terv vezérgondolatai is nagy hangsúlyt fordítanak az egészségesebb életmódra. Az életminőség javításának célkitűzése komplex feladat, ennek időszerűségét az Európa-terv is alátámasztja.
A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagjaként szólnom kell a közalkalmazotti, vállalkozói vagy más formában egészségügyi munkát végző szakembereknek a leterheltségéről. Egyes számítások szerint a jelenlegi 15-16 ezer, ügyeletet végző orvos mellett több száz új orvosra és több ezer szakápolónak a beállítására lenne szükség ahhoz, hogy a fennálló jogszabályok alapján végezhessék a munkájukat. A túlmunka felső határa nemcsak a munkavállalók szempontjából fontos, hanem a betegek és az ápoltak tekintetében is.
Nagy figyelmet kell fordítani a prevencióra. Az Európa-terv tízmilliárd forintot szán a szűrővizsgálatokra, a felvilágosításra, a megelőző munkára.
(20.00)
A szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztizálására szolgáló gépállomány fejlesztése nagyon nagy figyelmet igényel. Köztudott, hogy a keringési rendszer megbetegedéséből adódó halálozások száma a 65 évnél fiatalabb férfiaknál az elmúlt évtizedben szinte valamennyi volt szocialista országban emelkedett, bár az 1990-es évek elejétől már megfigyelhető csökkenés, ám 2000-ben ez az érték még mindig az Európai Unió átlagának háromszorosát teszi ki. Rendkívül sajnálatos, hogy a 65 évnél fiatalabb magyar nők esetében is emelkedett a relatív halandóság. Szűkebb környezetem, Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzatának támogatását is magam mellett tudva hangsúlyozom, hogy a röntgengépek cseréjére és ennek gyorsítására nagyon nagy szükség van. Bár megfigyelhető e téren a javulás, azonban tudnunk kell, hogy a megyei önkormányzatok pályázatok nélkül nem képesek hatékony lépéseket tenni.
Tisztelt Ház! Nagyon komoly előrelépésnek kell tekinteni azt, hogy 2004-ben 12 önkormányzati kórház rekonstrukciója indul meg. A kórházakkal rendelkező kistelepülések önkormányzatai évek óta erőn felül vállalnak a törvényi előírásokból adódó műszerellátottság biztosítása érdekében. Ezért rendkívül időszerűnek tartjuk a műszerek cseréjére elkülönített keretet, bár a 2 milliárd forintos keret csak az elindulást teszi lehetővé.
Az Európa-tervben szereplő 25 mentőállomás felújítása és 150 új mentőautó forgalomba helyezése is javít hazánk jó mutatókkal rendelkező mentőhálózatán. Azonban ez alkalommal is alá kell húzni, hogy a légi mentőkre nagyobb figyelmet kell fordítani. Ennek jelentőségét a rendkívüli időjárási viszonyok sokszor különösen időszerűvé teszik.
Tisztelt Képviselőtársaim! A szakma figyelmébe ajánlom az oktatókórházak körének bővítését. Kellő tudományos háttérrel rendelkező kórházakban, osztályokon nagy szükség lenne a rezidens orvosokra Ezzel nagyban hozzájárulhatnánk a jó színvonalú gyógyító munkát végző kórházak stabil orvosi ellátásához.
Az orvoshiány enyhítése érdekében hatékonyabban kell segíteni az orvosok letelepedését. A lakástámogatások szükségszerűségével középtávon kell számolnunk. Az ápolóhiány enyhítésére ismét át kell gondolni a nővérszállók létesítését.
A kormány és a parlament döntéseivel segítheti elő az életminőség javítását. Azonban mindenki számára elgondolkodtató az Egészségügyi Világszervezet 2002-ben kiadott jelentése, amely megállapítja, hogy a fejlett országokban, így hazánkban is az összes betegség több mint 30 százalékát mindössze öt kockázati tényező okozza: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A felsorolt öt rizikófaktorból négy akarati tényezőn múlik. Közös felelősségünk, hogy éljünk egészségesebben, ne rongáljuk szervezetünket, fordítsunk több figyelmet egészségünkre. Ezzel is tartozunk gyermekeinknek és unokáinknak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem