NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT, a külügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A külügyi bizottság is egyhangúlag ajánlja a Háznak az előterjesztés elfogadását. Rendkívül jó hírnek tartjuk azt, hogy az Európai Unió a közös kül- és biztonságpolitikájának kialakításáért most már látványosan tud tenni. Az elmúlt hónapok során mindannyiunk számára nyilvánvaló lett, hogy az Európai Unió mélyen megosztott, és azt hiszem, nagyon jókor jön, amikor egy gyakorlati szerepvállalás során bizonyíthatja a közösség, hogy vannak olyan kül-, biztonság- és védelmi politikai kérdések, amelyekben egységesen tud fellépni.
De nemcsak a saját egységét tudja demonstrálni az Unió ezzel a balkáni szerepvállalással, hanem az Európai Uniónak mint politikai közösségnek is nagyon nagy szüksége van arra, hogy kifejlessze a közös kül-, védelmi és biztonságpolitikáját. Amíg nem rendelkezett ezzel a képességgel, addig politikai közösségként is torz közösség volt az Unió. Bízunk abban, hogy ha sikeresen tudja a Balkánon bizonyítani a katonai képességét arra, hogy fontos feladatot ellásson, az az Európai Uniónak mint politikai közösségnek a megerősödését is nagymértékben szolgálhatja.
Jó hír abból a szempontból is, tisztelt Ház, a mostani, előttünk fekvő döntés, hogy azzal, hogy a magyar csapatok egyfajta kettős akkreditálást fognak kapni a NATO-hoz, illetőleg az Európai Unióhoz, elősegítjük azt is, hogy a két, számunkra rendkívül fontos és globális szerepet is betöltő, immáron biztonságpolitikai funkciókat is magán hordozó nemzetközi szervezet közötti együttműködés és munkamegosztás kialakulhasson. Hiszen a jövő zenéje, hogy hogyan lehet majd a NATO és az Európai Unió közötti munkamegosztást tökéletesíteni. Ami látszik, hogy az ilyen típusú békefenntartói feladatokat az Európai Unió fokozatosan képes lesz ellátni. Mi sosem azon az állásponton voltunk, hogy az Európai Unió ne fejlessze ki a maga katonai képességeit, azt gondoltuk, hogy ezt tegye meg, de legyen ez összhangban a NATO szerepvállalásával, illeszkedjen össze a NATO-nak, illetve az Európai Uniónak a katonai képessége.
Végezetül jó hír az előttünk fekvő javaslat abból a szempontból is, hogy miközben a magyar szerepvállalással kapcsolatban nagyon sok kétség, támadás fogalmazódott meg itthon és külföldön az elmúlt években, látható most is, hogy ezek a vádak megalapozatlanok; több száz magyar katona vállalt rendkívül fontos és felelős szerepet a Balkánon - Macedóniában, Koszovóban, Boszniában -, tehát képesek voltunk az elmúlt években ellátni a nemzetközi kötelezettségeinket. A jövőben is képesnek kell lennünk arra, hogy különösen a térségben kamatoztassuk azt a tudást, amivel rendelkezünk. A magyar hadsereg számára pedig az lehet a hozadéka ennek a szerepvállalásnak, hogy azokat a sajátos képességeket, amelyekkel a magyar hadsereg tud hozzájárulni egy nemzetközi fellépéshez, ilyen keretek között fogjuk tudni kifejleszteni.
Ezért összességében azt tudom mondani a külügyi bizottság nevében, hogy egyhangúlag támogatjuk a javaslat elfogadását.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem