DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ne káromkodj!) Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány tagjaként vettem részt egy olyan szakmai fórumon, amelyet valójában a helyi szocialisták szerveztek annak érdekében, hogy a sarkadiak tájékozódhassanak az EU-csatlakozás szakmai kérdéseiről, és választ kaphassanak azokra a feltett kérdésekre, amelyek foglalkoztatják őket. Természetesen röstellem, hogy késtem a fórumról, de előtte Kecskeméten egy hasonló fórumot tartottam Jürgen Köppen úrral, és azt követően még a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is megkeresett a fagykárral kapcsolatban, ezért történt a késés, amiért a sarkadiaktól most is elnézést kérek. (Folyamatos zaj.)
De nézzük, mi történt valójában, hogy jutottunk el egy kiváló hangulatú, konstruktív fórumtól a végére oda, hogy a képviselő úr a következő megjegyzést tette: “Ön nemkívánatos személy Sarkadon, ezért takarodjon Sarkadról!”; ezzel a felszólítással illetett. (Moraj és közbeszólások az MSZP soraiból.) A fórum hangulatára jellemző volt, hogy a képviselő úr előtt nem sokkal egy idősebb gazdaember felállt, és azt mondta nekem: miniszter úr, én nem kérdezni akarok - mert a többiek európai uniós kérdéseket tettek fel -, hanem megköszönni a korrekt tájékoztatást önnek.
Lehet, hogy ez nem tetszett a polgármester úrnak, mert utolsó hozzászólóként felállt, és körülbelül tíz percen keresztül (Dr. Répássy Róbert: Volt hülyézés, vagy nem volt hülyézés?) ellenkampányt fejtett ki, annak érdekében, hogy számon kérje a Medgyessy-kormány választási ígéreteit, ami természetesen abszolút nem oda illő volt egy ilyen fórumon. (Moraj az ellenzék soraiban.) Én fölállva többször megkértem a képviselő urat, hogy tegye fel a kérdését, vagy fejezze be ezt a kampánybeszédet, ez nem oda illik, mire nagyon arrogánsan visszakérdezett körülbelül harmadszorra, hogy: miért fejezzem be? Valójában én azt mondtam - helyesebb lett volna nyilván azt mondani, hogy ostobaságokat, szamárságokat, valótlanságokat beszél -, hogy: azért, mert hülyeségeket beszél, képviselő úr. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Kis Zoltán: Ez legalább érthető!)
És hogy alátámasszam e jelzőt, ami a szinonimaszótár szerint a következő kifejezést illeti… - azért tettem, mert amit a képviselő úr itt is szégyellt elmondani (Tállai András: Ideges vagy, Imre?), azt mondta, hogy a kormányfő, Medgyessy Péter olyan szövetkezetek üzletrész-tulajdonosainak is megígérte az üzletrész visszafizetését, akik még a '92. évi II. törvényt sem hajtották végre, tehát üzletrész sem jött létre, és a Fidesz-kormány sem ígért egyetlen ilyen üzletrész-tulajdonosnak sem visszavásárlási ajánlatot. (Folyamatos zaj.) Úgy gondolom, hogy ezek a valótlanságok csak a kormányfő és egy másik képviselőtársam befeketítését szolgálták, úgyhogy ez teljesen oda nem való volt.
Hogy a helyzetet jellemezzem: a fórum után több sarkadi ember odajött hozzám, és bocsánatot kért a polgármester nevében az incidenssel kapcsolatban. Én természetesen nagyon sajnálom a történteket, hiszen nem jellemző rám ez a stílus, a témákra és a résztvevőkre sem volt jellemző. De aki a dolog valódiságáról meg akar győződni, kérem, nézze meg azt a videofelvételt, ami az ülésről készült. Számomra talány, hogy a polgármester úr ezt miért nem vetíti le a sarkadiaknak. Ha számára olyan kedvező, miért tiltatta le ezt? (Derültség és taps az MSZP padsoraiban.)
(14.50)
Talán éppen ez volt az oka az ügynek, hogy úgy érezte, volt egy ember, aki szót tudott érteni a sarkadiakkal, normális hangon, és ez őneki nem tetszik.
Köszönöm szépen a lehetőséget. (Nagy taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Répássy Róbert: Ez normális hang volt?)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem