ELNÖK (dr. Szili Katalin)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (dr. Szili Katalin)
ELNÖK (dr. Szili Katalin): Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezekre tekintettel most soron következik a Cseh Köztársaságnak, az Észt Köztársaságnak, a Ciprusi Köztársaságnak, a Lett Köztársaságnak, a Litván Köztársaságnak, a Magyar Köztársaságnak, a Máltai Köztársaságnak, a Lengyel Köztársaságnak, a Szlovén Köztársaságnak és a Szlovák Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló szerződésnek a Magyar Köztársaság részéről történő aláírásáról szóló országgyűlési határozati javaslat határozathozatala. Az előterjesztést H/2745. számon kapták kézhez. Mivel módosító javaslat nem érkezett, a határozathozatal egyetlen döntést igényel.
Kérdezem önöket, elfogadják-e a határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm. (A kijelző táblán megjelenő eredmény: 365 igen és 1 nem. - Nagy, hosszan tartó taps.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 365 igen és 1 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül a határozatot elfogadta.
Köztársasági Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Képviselőtársaim! Most, amikor a Magyar Országgyűlés, figyelemmel az április 12-ei ügydöntő népszavazás eredményére, felhatalmazza a kormányt a csatlakozási szerződés aláírására, történelmet írunk. Sokszor elhangzott: alapvető, sorsdöntő, jövőformáló kérdés az uniós csatlakozásunk. Amit ma mégis kiemelnék: gyermekeink, unokáink, a jövő generáció értékelheti és érezheti majd igazán, milyen is az egyesült Európa polgárának lenni. Bár maga a szavazás mechanizmusa nem sokban tért el a bármely más esetben megszokottól, azonban a választók többsége közös akaratának kifejezése, mindannyian tudjuk, rendkívüli alkalom.
(14.10)
Azért is különleges e pillanat, mert valamennyi párt egyöntetűen támogatta ezt a határozatot. Külön szeretném megköszönni minden frakciónak, hogy akár a nagybizottságban, akár az országjáró körúton közösen állt ki hazánk uniós csatlakozása mellett.
A folyamat, amelynek részeként a Magyar Köztársaság hamarosan az Unió tagjává válik, azonban már rég elkezdődött. Tizenhárom évnyi komoly, elkötelezett, céltudatos munka eredménye, hogy immár a csatlakozás küszöbén állunk. E hosszú, kormányokon, parlamenti ciklusokon átívelő folyamatban sokan sokféleképp vállaltak szerepet, elévülhetetlen érdemeikért köszönettel és hálával tartozunk.
Nem szabad azonban elfeledkeznünk: nem értünk a megkezdett út végére. Továbbra is hangsúlyos szerepet kell hogy kapjon az állampolgárok informálása, hogy mindenki - hangsúlyozom, mindenki - választ kaphasson felmerülő kérdéseire. Komoly feladatok várnak ránk a csatlakozás dátumáig a tekintetben is, hogy megfelelően felkészítsük hazánkat a teljes integrációra. Fontos az is, hogy az európai gondolat, az Unió eszméje, a mindennapi gyakorlat még közérthetőbb, megfoghatóbb legyen az egész nemzet számára. A közös Európa egyik legfőbb vonása, hogy mindent közösen élünk meg, így az elért eredményeket mindannyiunk sikerének tekinthetjük.
Felelősségünk azonban, hogy ebből az esélyből ezúttal senki ne maradhasson ki. Bízom benne, hogy az ország minden állampolgára nyertesként éli meg a 2004-es esztendőt, amely egy új, még boldogabb korszak nyitánya lesz. Ehhez Victor Hugo szavaival kívánok a kormánynak, a képviselőtársaimnak a nemzet érdekében végzett eredményes, hatékony közös munkát. Az idézet így hangzik. “A jövőnek sok neve van. A gyengéknek úgy hívják, elérhetetlen, a félénkeknek úgy, az ismeretlen, a bátrak számára azonban a jövő az esély.”
Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt áttérnénk következő napirendi pontunkra, öt perc szünetet rendelek el, és köszönöm a jelenlétüket.
(Szünet: 14.15-14.22
Elnök: dr. Szili Katalin
Jegyzők: dr. Lázár János és Podolák György)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem